Största plusenergihuset invigs i sommar

Största plusenergihuset invigs i sommar

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Rättspsykiatriskt centrum, RPC, i Trelleborg närmar sig ett färdigställande och när bygget står klart blir det Sveriges största passiv- och plusenergihus.

Den nya anläggningen som Region Skåne bygger får en sammanhållande roll för all sluten rättspsykiatrisk vård i Skåne. Här ska vård, forskning och utbildning bedrivas. Centret kommer att ha plats för ett 50-tal patienter och 150 anställda. Byggnaden består av fyra huskroppar samlade runt en innergård och har en bärande konstruktion av betong med utanpåliggande isolering och fasad i tegel. Med en total yta på 12 700 kvadratmeter blir RPC landets största passivhus och plusenergihus. Energianvändningen beräknas bli tre procent jämfört med ett konventionellt hus.

Pluset i plusenergihuset blir två kWh per kvadratmeter eller cirka 25 000 kWh. Den 1250 kvadratmeter stora solcellsytan på taket är en också bidragande faktor. Planen är att lokalt producerad energi från solceller, solfångare men också vindkraftverk och grundvatten ska täcka hela energibehovet.

– Solcellerna blev tungan på vågen som innebär att RPC på årsbasis kommer att producera mer el än vad som används för att driva fastigheten. Det är väldigt stor skillnad på effekten av solceller beroende på vilken typ man använder. Vi har valt marknadens bästa solceller, och i takt med att våra beräkningar blivit allt noggrannare är vi nu säkra på att RPC blir ett plusenergihus. Att vi kommer att ha eget vindkraftverk och geotermi bidrar självklart också till detta, säger Mattias Wallin, projektledare på Regionservice, fastighetsdivisionen.

Ambitionen är också att certifiera RPC enligt Miljöbyggnad Guld. Arkitekturen är anpassad för att integrera med det omgivande odlingslandskapet. Dagvatten ska hanteras med diken och öppna system och sedumtaken hjälper till att kyla byggnaden sommartid.

Illustration: BSK Arkitekter

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.