Storsatsning på kollektivtrafik- och cykelåtgärder i elva städer

Storsatsning på kollektivtrafik- och cykelåtgärder i elva städer

ANNONS

Annons

Trafikverket har beviljat elva nya stadsmiljöavtal med syfte att förbättra och öka möjligheterna att resa kollektivt och att cykla.

Kommuner och regioner som får stöd är bland annat Enköpings kommun med Region Uppsala, Kalmar kommun och Region Stockholm med Sollentuna kommun, Stockholms stad och Sundbybergs stad. Totalsumma för Trafikverkets medfinansiering är 917,5 miljoner kronor medan respektive kommun/region finansierar minst halva investeringen.

– Det är positivt att vi kan stötta en hållbar stadsutveckling genom stadsmiljöavtalen. Större paketsatsningar bör ge god effekt i form av ökat resande med kollektivtrafik och fler cykelresor, säger Rami Yones, enhetschef nationell samhällsplanering på Trafikverket.

Avtalen innehåller 24 olika åtgärder. För till exempel Region Stockholm innebär det bland annat cykelbana på Västberga Allé och Ulvsundavägen medan Enköpings kommun beviljas stöd för infrastruktur för nytt linjenät. Enligt avtalet ska kommunerna och regionerna genomföra drygt 80 olika motprestationer som andra investeringar i gång, cykel och kollektivtrafik, och åtgärder inom mobility management.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.