Stjärnkrog vann Svenska Ljuspriset

Stjärnkrog vann Svenska Ljuspriset

ANNONS

Annons

Restaurant Frantzén i Stockholm är årets vinnare av det prestigefyllda Svenska Ljuspriset.

Projektet prisas för sin ljussättning som lyfter totalupplevelsen och förstärker den kulinariska resan med kreativa ljusupplevelser genom hela byggnaden.

Ljussättningen har planerats in i minsta lilla detalj för att skapa upplevelser som avlöser varandra, i varje rum genom hela byggnaden. Resan omfattar totalt 10 utrymmen, som alla gestaltas utifrån rumsaktivitet, planerad sinnesstämning och orientering i huset och leder besökaren till den gastronomiupplevelse de är där för att ta del av.

Juryns motivering lyder: “Den ypperligt utförda ljusgestaltningen spelar en central roll och lyfter helhetsintrycket. Teamet visar imponerande kreativitet vid behandlingen av ljus och skugga, för att skapa mycket subtila och intressanta effekter. Kontraster, ljusnivåer och siluettverkan har utnyttjats på ett finessrikt sätt för att underlätta orientering och fånga olika detaljer. En fin balans mellan det integrerade ljuset och inredningsarmaturerna skapar välbefinnande och harmoni. Ljussättningens fokus förstärker det viktigaste – den kulinariska resan.”

Ansvarig ljusdesigner är Sofie Bamberg & Anna Ekberg, Black ljusdesign och inredningsarkitekt är Joyn Studio. Exengo har varit elkonsult under projektet och APQ el elentreprenör. Rebel Controls har skött programmering av styrsystemen.

Priset delades ut på Ljusdagen på Berns Salonger i Stockholm den 5 september. De två övriga finalisterna Grand Hôtel, Vinterträdgården och Downtown Camper by Scandic mottog var sitt hedersomnämnande av prisjuryn.

Foto: Erik Lefvander

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.