ANNONS
Solenergipriser till Västra Götaland

Solenergipriser till Västra Götaland

annons
ANNONS

Branschföreningen Svensk Solenergi delade för trettonde gången ut Årets Solenergipris, som bland annat tilldelades Västfastigheter för Skövde solcellspark.

Årets anläggning 2015 gick till Västfastigheter för Skövde solcellspark, en solcellsanläggning på Skaraborgs sjukhus. Anläggningen, som togs i drift i januari 2015, består av 1 328 solcellsmoduler med en total installerad effekt på 332 kW och förväntas producera 300 000 kWh solel per år. Juryn tog hänsyn till både tekniskt och ekonomiskt utförande och motiverade vinsten enligt följande:

“Anläggningen visar hur en stor offentlig verksamhet kan visa vägen för ny teknik genom en målmedveten, långsiktig och politiskt förankrad satsning. Med två olika typer av installationer – på stora plana tak och skärmtak på stora parkeringar – utnyttjas den stora fastigheten på ett bra sätt. Beslutet om en fortsatt utbyggnad med fokus på driftsäkerhet och kostnadseffektivitet gör Skövde solcellspark på Skaraborgs sjukhus Skövde till ett föredöme med ett stort exponeringsvärde.”

Hedersomnämnande Årets anläggning 2015 tilldelades BAE Systems Hägglunds för produktionshall i Örnsköldsvik, vars fasad är klädd med solcellsmoduler, och Bright Living för Brf Kristallen, ett småhusområde med byggnadsintegrerade solceller. Pris för Årets prestation 2015 delades också ut, denna gång till Hållbar utveckling Väst och Skövde kommun för Sol i Väst, för arbetet med att inspirera flera kommunala energi- och fastighetsbolag att uppföra sina första solelanläggningar och skapa ett unikt nätverksprojekt.

Hedersomnämnande Årets prestation 2015 tilldelades Eneo Solutions för AFA fastigheter, Södermalm. Företaget är först i Norden med att erbjuda en modell där fastighetsägaren hyr sin anläggning. Hedersomnämnande Årets prestation 2015 gick också till Vätterhem för Råslätt, ett miljonprogramsområde där en omfattande installation av solcellsanläggningar genomförts.

Prisceremonin hölls i anslutning till Energimyndighetens konferens Solforum i Stockholm 7 april 2016.

 

Skövde solcellspark, Västfastigheter. Foto: Svensk Solenergi

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.