Södra och Klara Byggsystem prefabricerar radhus

Södra och Klara Byggsystem prefabricerar radhus

ANNONS

Annons

I Vallberga utanför Laholm uppfördes under september 2021 ett radhusprojekt där samtliga byggelement, inklusive grunden, var prefabricerade och gjorda av korslimmat trä.

Grunden till radhusen lades på en dag. 730 kvadratmeter grund monterades på 7 timmar och på den tiden hade även hälften av väggelementen kommit på plats. Projektet var ett konceptsamarbete mellan Södra och Båstadföretaget Klara Byggsystem för att visa på potentialen i att kombinera trä med långt gången industrialisering. Tekniken bygger på lösningarna i Klara Precisionsgrunden och vägg- och takelement har optimerats för att dra nytta av fördelarna med att installationer förläggs i grunden redan i fabrik.

Lösningarna möjliggörs av att använda korslimmat trä som huvudkomponent i byggelementen.

– När massivträskivorna från Södra levereras till våra fabriker är håltagningar och urfräsningar redan gjorda, med hög precision. Det gör att våra grunder och element kan innehålla kanalisation för installationer, fall i badrum, hål för eldosor och anvisningar för placeringar av väggar, färdigt från fabrik. Vilket i sin tur förenklar de efterföljande momenten och sänker totalkostnaden markant, säger Erik Goverde, vd och innovationsansvarig på Klara Byggsystem.

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.