Snøhetta förvandlar stenbrott till klimatsmart bostadsområde i trä

Snøhetta förvandlar stenbrott till klimatsmart bostadsområde i trä

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Arkitektkontoret Snøhetta och fastighetsbolaget Next Step Group ska tillsammans förvandla ett uttjänt stenbrott i Härryda kommun till ett nytt bostadsområde där det dominerande byggmaterialet är trä.

Med planerad byggstart 2019 uppförs Wendelstrand på ett gammalt stenbrott där ett sår i landskapet ska läkas och naturen återskapas. Området kommer att bestå av flerbostadshus och radhus nästan uteslutande byggt i trä. Alla byggnader får form och identitet av olika byggmetoder, träslag och ytbehandling.

– Vi vill utveckla ett område som samspelar med den omgivande naturen. Vi har valt materialet trä eftersom det är förnybart och kräver mindre energi i både tillverkning, transporter och husens energiförbrukning, säger Marianne Sætre, ansvarig arkitekt på Snøhetta.

Annons

Testa prototyper på hållbara lösningar

Med hjälp av nya digitala verktyg optimeras även taken på byggnaderna maximalt för solceller. Områdets kärna blir bilfri med plats för lek och rekreation. Förutom bostäder, förskola och äldreboende planeras även för ett arkitektoniskt landmärke i anslutning till husen. Lakehouse, som blir den första byggnaden att stå färdig, ska bli områdets nav med restaurang, kafé och en amfiteater i anslutning till ett aktivitets- och stadsdelshus. Här finns coworking-kontor med arbetsplatser, gästlägenheter och ett gym. Lakehous ska också fungera som en arena där kunskapsutbyte om framtidens stadsutveckling kan ske samt för att testa prototyper på hållbara lösningar för bostäderna i Wendelstrand.

Illustration: Snøhetta

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.