Snøhetta och Riksbyggen bygger bygdegård i Bro

Snøhetta och Riksbyggen bygger bygdegård i Bro

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I den nya stadsdelen Bro Trädgårdsstad utvecklar Riksbyggen tillsammans med arkitektbyrån Snøhetta och politikerna i Upplands-Bro en ny syn på framtidens delningsekonomi.

Gläntan kommer att ligga vid Bro station, söder om järnvägen och beräknas stå klar under 2023. Det blir en träbyggnad på cirka 480 kvadratmeter med samlingslokaler i markplan och kontors- och mötesytor ovanpå, liksom café. Snøhetta är arkitekterna som fått i uppdrag att utforma mötesplatsen tillsammans med Riksbyggen.

I Trädgårdsstaden i Bro har de arbetat med teman som social sammanhållning och närhet till naturen. Inspirationen är särskilt hämtad från känslan av att befinna sig mitt i skogen och det vackra ljusspelet man kan uppleva mellan trädstammarna där.

– En glänta är en plats där skogen öppnar sig och vandraren slår läger. I vår version är Gläntan en modern bygdegård som ska ge samma härliga känsla, säger Rune Grasdal, Senior Architect på Snøhetta på huvudkontoret i Oslo. Vi vill bidra till en god och hållbar stadsutveckling i Bro, där både design och material till Gläntan är noga utvalda för att fylla detta syfte. Själva huset kan enkelt anpassas till olika användningsområden och inbjuder till vistelse och aktiviteter, sommar som vinter.

Centrum för utbyte

I bygdegården Gläntan i Bro Trädgårdsstad kommer samtida och framtida Bro-bor kunna mötas, umgås och hyra eller låna verktyg och hushållsapparater. Gläntan fungerar även som en mötesplats för besökare som vill upptäcka den nya stadsdelen under byggtiden. Kommunens vision är en modern småstad med den nya trädgårdsstaden som en viktig ny centralt belägen stadsdel. Odling, delning och gemenskap är centrala begrepp i projektplaneringen.

– Bro Trädgårdsstad är ett av de modernaste stadsbyggnadsprojekten som växer fram just nu i Sverige och där delningsekonomin är med från början. Det blir ett centrum för utbyte av både verktyg och kunskap, inte minst kring odling som också är en central pusselbit i den nya trädgårdsstaden, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.