Snart enklare och billigare att sätta upp solceller i Malmö

Snart enklare och billigare att sätta upp solceller i Malmö

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

På torsdagen fattade stadsbyggnadsnämnden i Malmö beslut om en rad insatser enligt politikerna ska underlätta för fastighetsägare att sätta upp solpaneler på sina hus.

Med det lagförslag som regeringen lagt fram tas kravet på bygglov bort för installation av solpaneler på merparten av stadens bebyggelse, så länge de är utanpåliggande och följer husets form. Riksdagen fattar beslut i juni och lagen väntas börja gälla den 1 augusti.

För de allra flesta kommer inget bygglov att behövas och nu har stadsbyggnadsnämnden i Malmö beslutat att ansökningsprocessen för bygglovspliktiga solenergianläggningar ska förenklas och från den 1 augusti tas också avgiften bort för Malmös invånare.

Bygglovsbefrielsen gäller inte kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Information om vilka byggnader i Malmö som är skyddsvärda ska därför sammanställas och göras sökbar för fastighetsägare. Den som tror sig ha ett hus där bygglov krävs för installation av solceller, ska kunna få en kostnadsfri förhandsgranskning. Detta snabbspår har redan provats i Malmö med gott resultat enligt politikerna och kommer nu att permanentas.

I juni kommer staden även att presentera “Solguide för Malmö”, en webbportal på Malmö stads hemsida. På en solpotentialkarta ska fastighetsägare kunna hitta sitt hus och enkelt kunna se potentialen för att installera solceller.

– Vi vill hjälpa den som vill sätta upp solceller och dessutom göra det billigare. Att ställa om till en hållbar energiförbrukning är bland det viktigaste vi kan göra för klimatet. Därför ska det vara lätt för Malmöborna att göra rätt, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och stadsbyggnadsnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

På bilden: Solceller på Malmös tak, här bostadsrättsföreningen Cykeln i Sofielund.
Foto: Jan Svärd, ordförande BID Sofielund

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.