ANNONS
“Smarta termostater viktig kugge i målet att göra Sverige klimatneutralt”

“Smarta termostater viktig kugge i målet att göra Sverige klimatneutralt”

annons
ANNONS

Hemautomation i allmänhet och smarta klimatkontroll produkter i synnerhet har äntligen tagit steget från att främst intressera early adopters till att bli mer av en produkt för massorna. För att kunna hantera klimatförändringarna behöver vi producera mer förnybar energi – men även minska vår energikonsumtion. Den resan börjar i våra hem och på våra kontor. Det skriver klimatföretaget Tados grundare Christian Deilmann.

Industrin drivs framåt av smart teknik, transformationen hos energibolag från rena leverantörer till tjänsteföretag, samt regler och lagändringar som förespråkar energieffektiva byggnader där smarta termostater kan spela en avgörande roll. Ett bra exempel som väver samman allt detta är Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.

Ekosystem trumfar stängda system

För att kunna erbjuda en bra användarupplevelse måste företag samarbeta och arbeta tillsammans. Företag med stängda smarta hem plattformar och en mängd egna produkter tappar mark. Globala plattformar som Amazon Alexa, Google Assistant och Apple HomeKit dominerar alltmer marknaden. En stor del av deras framgång beror på företagen vill integrera sina lösningar och arbeta nära ledarna inom områden såsom klimathantering, säkerhet, underhållning, belysning och säkerhet för att nämna några.

Ett paradigmskifte

Det är ingen tvekan om att för att minska vårt C02-fotavtryck och uppfylla våra klimatmål kommer smart uppvärmning och kylning spela en stor roll. 79 procent av den totala energianvändningen i EU: s hushåll härrör från värme och varmt vatten, medan användning av smarta termostater kan spara upp till 31 procent av ett hushålls uppvärmning. Anslutningen mellan uppvärmning och luftkonditionering i kombination med intelligenta algoritmer resulterar i ett paradigmskifte.

Smart uppvärmning och kylning kan också revolutionera sättet att lagra och distribuera energi för att minska slöseri och på ett mer effektivt sätt ta hand om nationella elnät. Vi kommer snart att se möjligheter som öppnas för konsumenter och företag att styra sin energiförbrukning under dagen för att spara pengar på grund av skiftande elpriser. Denna flexibilitet som tillhandahålls för elnätet banar väg för mer förnybar energi utan behov av reservkraftverk. I framtiden måste vår konsumtion vävas samman med när solen skiner eller vinden blåser.

För konsumenten kommer dessa produktivitetsvinster sömlöst att fungera i bakgrunden för maximal komfort och besparingar hemma; företag kommer också att dra nytta av lägre omkostnader. Den största vinnaren av alla blir dock miljön.

Christian Deilmann
Grundare, Tados

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.