Skellefteå prisas för hållbara träbryggor

Foto Svenska Träskyddsföreningen

Skellefteå prisas för hållbara träbryggor

ANNONS

Annons

Skellefteå kommun tilldelas Träskyddspriset 2020 för kommunens satsningar på hållbara och tillgängliga träbryggor.

Svenska Träskyddsföreningen, som företräder träskyddsbranschen och dess intressenter, har i år instiftat Träskyddspriset som nu delas ut för första gången. Priset har som syfte att uppmärksamma hållbar och beständig stadsutveckling i utemiljöer av trä och där har Skellefteå kommuns satsningar på både hållbara material och tillgängliga utomhusmiljöer fallit prisjuryn i smaken.

På cirka tio platser runt om vid Skellefteå kommuns alla fiskevatten i sjöar, tjärnar och där älvarna mynnar ut i Östersjöns havsvatten finns det numera tillgänglighetsanpassade bryggor som är möjliga att använda för alla skelleftebor men också för besökare. Träbryggorna med tillhörande anslutningsramper är utförda i NTR-klassade produkter med olika utföranden beroende på plats och naturläge.

I motiveringen poängteras att Skellefteå kommun under lång tid “har arbetat målmedvetet med beständiga materialval och omsatt en övergripande strategi i praktiken på flera platser, där arkitektur och funktion har anpassats efter närmiljö och alla invånare möjligheter”. Vidare: ”Det omsorgsfulla valet av trä har här kommit att bli ett medel för att verka i enlighet med de hållbarhetskriterier som formulerats i Agenda 2030 som bland annat lyfter fram målsättningen att minska ojämlikheten och öka tillgängligheten för alla i samhället.”

– Det är ett hedersamt och glädjande besked att Skellefteå kommun får ta emot Träskyddspriset 2020, säger Lorents Burman, kommunalråd I Skellefteå. Med LTU:s träforskning på Campus Skellefteå, branschens förädling av den skogliga råvaran och kommunen som viktig beställare av träkonstruktioner genom åren, ser vi priset som ett resultat av en målmedveten satsning på ett ökat träbyggande.

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.