Byggbolaget Skanska för dialog både internt och med kommunerna för att undersöka olika lösningar i flyktingfrågan.
Många flyktingar söker sig just nu till Europa och Sverige på grund av situationen i Syrien, Irak och andra länder. En av de stora frågorna som detta får till följd är hur landets kommuner ska ordna med bostad åt de som kommer. Vi har pratat med några av byggbolagen och frågat vad de gör för att hjälpa till för att bidra till att lösa bostadssituationen men också andra initiativ. Skanska uppger att de tittar på en rad områden, bland annat är de i tät dialog med kommunerna för olika typer av lösningar.
– Precis som alla andra funderar vi över hur vi på Skanska mycket på hur vi kan bidra. Mycket av det vi gör sker på lokal nivå, i samråd med kommunerna. Det har handlat om att ställa upp med byggbodar i samband med flyktingmottagande eller insamlingar eller liknande, berättar Skanskas presschef Edvard Lind.
Han meddelar att bolaget ser nu över om de behöver komplettera deras erbjudande till kommunerna och enligt Edvard Lind förs löpande diskussioner för att förstå vilka behov som finns och på vilket sätt Skanska kan hjälpa till.
Billigare bostäder
Enligt en artikel i Dagens Industri, DI, har Skanska uppvaktats av flera kommuner och företaget ska ha undersökt möjligheten att ta fram en ny typ av bostäder som är speciellt anpassade för nyanlända. Detta är dock förutsatt att kommunerna tar fram mer mark och det handlar i sådant fall om billigare bostäder som går snabbt att bygga. ”Det förs en diskussion internt inom Skanska om hur vi skulle kunna hjälpa till och vilka möjligheter som finns att utveckla en annan typ av boende,” säger vice vd Anders Danielsson till DI. Om och när detta skulle bli en verklighet tycks dock än så länge vara oklart.
Rekryterar utlandsfödda
Liksom andra bolag inom branschen arbetar man även med att erbjuda utbildnings- och arbetsmöjligheter till nyanlända.
– Vi har ett antal olika initiativ för att kunna rekrytera utlandsfödda. Bland annat har vi ett program vi kallar Internationella Ledarskapsprogrammet (ILP) där människor med ingenjörsutbildningar i andra länder får möjlighet att gå ett program med utbildning och praktik hos Skanska som förhoppningsvis ska leda till anställning, berättar Edvard Lind.
Företaget har även gjort andra insatser till hjälporganisationer, bland annat har det gjorts insamlingar av kläder och skor inom Skanska och företaget har skänkt pengar till Röda Korset.
Foto: Skanskas presschef Edvard Lind