Sola byggåterbruk har slagit upp portarna till nya lokaler på Örsholmen. Genom en utveckling av byggåterbruket vill kommunen vara en del i omställningen till ett mer cirkulärt samhälle.
Det var många som samlats på Östanvindsgatan 14 för att vara med på invigningen av kommunens byggåterbruks nya lokaler på onsdagseftermiddagen. I de höga hyllorna samsas välbevarade dörrar, fönster och handfat med fina vitvaror och tillvarataget virke som står redo för att användas på nytt. Att välja återbrukat byggmaterialmaterial och att tänka mer cirkulärt har för många blivit det nya normala och Karlstads kommun har upplevt att intresset för att återanvända material är stort.
– Vi är glada över att kunna erbjuda ett cirkulärt alternativ för Karlstadsbor och företag. Här finns många bra material som gör att man inte alltid behöver köpa nytt, säger Marie Högkvist (C), ledamot i teknik- och fastighetsnämnden.
Stort fokus på social hållbarhet
För besökarna innebär de nya lokalerna ett större utbud, bättre öppettider och förbättrad tillgänglighet. Den nya butiken är hela 770 kvadratmeter stor, jämfört med de tidigare 300 kvadratmetrarna, och har en takhöjd på nio meter. Här finns också kontorsutrymmen för butikens personal, vilket är ungefär 15 medarbetare. Den som vill besöka butiken kan göra det måndag, onsdag, fredag 10.00-16.00 eller tisdag, torsdag 10.00-18.00.
Byggåterbruksbutiken har funnits i kommunens regi sedan 2020. Verksamhetens grundpelare är de tre hållbarhetsperspektiven miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Sedan starten har byggåterbruket erbjudit arbetsträning för individer som vill närma sig den reguljära arbetsmarknaden, från början i arbetsmarknads- och socialförvaltningens regi. Sedan årsskiftet har verksamhetsansvaret lämnats över till teknik- och fastighetsförvaltningen, men arbetet med social hållbarhet fortsätter som ett samarbete mellan förvaltningarna.
– Vi är glada att Sola byggåterbruk kommer fortsätta att vara en verksamhet med en spännande kombination av miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Att fortsatt kunna erbjuda sysselsättning för personer som får möjlighet att arbetsträna och närma sig reguljär arbetsmarknad ser vi som kommun som en stor tillgång, både på verksamhets- och individnivå, säger Anna Dahlén Gauffin (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialförvaltningen.
Möbelåterbruk för miljömässig och ekonomisk hållbarhet
I samband med invigningen är det också premiär för kommunens interna möbelåterbruk som ligger i samma lokaler och drivs i synergi med byggåterbruket. Ett nytt möbellager för kommunens verksamheter skapar omedelbar nytta internt i kommunorganisationen genom att minska behovet av att köpa in nya möbler. Målet är att möbelåterbruket ska bidra till både miljömässig och ekonomisk hållbarhet.
– Vi har jobbat med att återanvända möbler från kommunens verksamheter i många år, så tänket finns redan. Det här nya möbellagret ger oss nya möjligheter att få ner kommunens inköp av nya möbler återbruka ännu mer än vi gjort tidigare, säger Nathalie Björfeldt (S), 2:e vice ordförande i teknik-och fastighetsnämnden.