Singaporearkitekt ritar hus i Gävles nya bostadsområde

Singaporearkitekt ritar hus i Gävles nya bostadsområde

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Gavlegårdarna bygger två hus på Godisfabriken, och det är nu klart att uppdraget att rita husen går till Arkitektgruppen i Gävle som kommer att samarbeta med den prisvinnande arkitekten Jason Pomeroys firma Pomeroy Studio i Singapore.

Jason Pomeroy etablerade 2012 designföretaget Pomeroy Studio i Singapore och har sedan dess skapat hållbar arkitektur som inkluderar städer, byggnader, landskap och interiörer. Han har blivit en av de ledande arkitekterna inom området och har varit gästprofessor på många universitet runtom i världen. Han har även skrivit böcker och gjort en tv-serie om smarta städer.

15-våningshus med inbyggd grönska

Pomeroy Studio kommer att vara underentreprenör till Arkitektgruppen i det aktuella projektet på Godisfabriken. Arkitektgruppen/Pomeroy Studio kommer att rita båda Gavlegårdarnas bostadshus, ett på sju våningar och ett på 15 våningar. En utmaning blir att dessa två hus inte har några egna gårdar, och därför måste man bygga in det gröna i själva huset i form av t ex takterrasser och andra gröna inslag. Det var bland annat denna kompetens att bygga grönt i stadsmiljö som bidrog till att Arkitektgruppen/Pomeroy fick uppdraget i konkurrens med fyra andra aktörer.

– Vi är stolta över att Arkitektgruppen i Gävle i samarbete med Jason Pomeroy och Pomeroy Studio tilldelats uppdraget att gestalta dessa två viktiga byggnader på Godisfabriksområdet åt Gavlegårdarna och gävleborna. Genom vårt unika samarbete för vi samman det lokala kontorets gedigna erfarenhet, lokala kännedom och höga miljöambitioner med Jason Pomeroys nydanande visioner och arkitektur samt hans företags omfattande kunskap om utformning av gröna och mer miljömässigt hållbara byggnader med hög estetisk kvalitet. Vi ser fram emot detta spännande projekt och samarbete. Vårt mål är att de planerade byggnaderna kommer att bidra till att skapa attraktiva livsmiljöer genom nya vackra, miljöanpassade, grönskande landmärken med närhet till Godisfabrikens lokala torg, vattnet, Å-rummet, Centralstationen och Gävle stads centrum, säger Marita Wallhagen, Arkitekt SAR/MSA på Arkitektgruppen i Gävle.

– Vi är glada för att ha fått denna möjlighet att skapa ett banbrytande hållbart område som kommer att erbjuda de boende ett hälsosamt och meningsfullt hem, samtidigt som vi säkerställer att arkitekturen respekterar såväl natur som den byggda miljön. Vi ser särskilt fram emot att försäkra oss om att projektet förenar grön innovation och pragmatism, och respekterar Godisfabrikens arv, säger Jason Pomeroy i ett pressmeddelande från Gavlegårdarna.

Annons

Ett första utkast på hur husen kan komma att se ut kommer i mars, och byggstarten är planerad till årsskiftet 2019/20.

Gamla fabriksplatsen blir hållbar stadsdel

Bostadsområdet Godisfabriken byggs de närmaste åren på den före detta Läkeroltomten på Brynäs. Från 1916 och nästan 100 år framåt tillverkades halstabletter och godis på området mellan Södra Strandgatan, Styrmansgatan och Tredje Tvärgatan. På området fanns även Mattons Läderfabrik mellan 1879 och 1962. 750 bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter, planeras nu i det som ska bli ett nytt bostadsområde tillsammans med caféer, verksamhetslokaler, förskola och parkeringshus. Stort fokus ska ligga på att bygga med höga miljö- och hållbarhetskrav. Bland annat ska en livsstil utan behov av att använda bil främjas och närheten till både resecentrum och stadskärnan samt en väl utbyggd kollektivtrafik ska underlätta hållbara resvanor. En del av platsens historia ska också få leva kvar. Fyra byggnader från industriepoken sparas och får nya användningsområden.

Godisfabriken byggs av Gavlegårdarna, NCC, PEAB, Riksbyggen, Pure Housing, Svenska Studenthus och Turako.

Montage över Godisfabriken, skapad av Gavlegårdarna/Nyréns Arkitektkontor. / Jason Pomeroy. Foto: Ejun Low/Wikimedia Commons

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.