Så ska Fjätervålen utvecklas till en hållbar fjälldestination

Så ska Fjätervålen utvecklas till en hållbar fjälldestination

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I norra Dalarna, invid Nipfjällets naturreservat, ligger Fjätervålen. AIX har utsetts att förverkliga Sernekes vision för hur denna småskaliga fjällby ska förädlas till en modern och hållbar fjälldestination.

– Vår huvudidé är att göra en tät och naturnära fjällby med ett bilfritt nät av snögator. Man ska kunna parkera bilen när man anländer för att inte behöva röra den förrän man ska resa hem igen. Vi tror att det kommer att ge en intensivare upplevelse än vad som är vanligt i fjällsammanhang, mer likt alpernas byar, säger Mikael Uppling, arkitekt på AIX.

Som ett led i att minimera projektets koldioxidavtryck kommer fokus ligga på modern träarkitektur där samtliga byggnader projekteras för trästomme. Det handlar om en ny hotell- och centrumanläggning med 200 rum, restaurang, butik och spa samt bostäder. Det mesta samlat runt ett centralt torg. Tillsammans med specialister i Greenhouse Living kommer AIX också att undersöka nya idéer för kretsloppssystem, lokal matproduktion och andra klimatsmarta lösningar.

Serneke kommer också att investera i en ny lift och varsamt utveckla de alpina möjligheterna för att vidareutveckla skidorten.

– Vi siktar också på att möta det växande intresset för längdskidåkning, bland annat kommer spåren att passera det centrala torget och igenom hotellet, rent bokstavligen, säger Linda Schuur, affärsutvecklare på Serneke.

Naturreservatet i Fjätervålen ger möjlighet till vandring, cykling och turåkning men kräver samtidigt varsamhet.

– Vi vill skapa en fjällby som lever året runt i samklang med dem som verkar på platsen. En fjällby som vänder sig till dem som ser storheten i att kunna uppleva stillheten och det orörda. Vi tror att det går att förverkliga samtidigt som vi skapar möjligheter för sport, rekreation och kulturella event, säger Linda Schuur.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.