Riksbyggen testar ny hyrköpsmodell

Riksbyggen testar ny hyrköpsmodell

En modell där unga vuxna hyr en bostadsrätt under en begränsad tid för att sedan få förtur att köpa den kommer att testas i Riksbyggens Brf Brandstationen i Järfälla.

Enligt statistik från Hyresgästföreningen är 213 000 unga vuxna ofrivilligt hemmaboende. Flera av dem har ekonomi för att klara av de löpande utgifterna för en bostadsrätt men uppfyller ännu inte kraven för att få banklån.

– Alla behöver en bostad men trösklarna är höga för många unga vuxna när de ska in på bostadsmarknaden, säger säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för Affärsområde Bostad i en kommentar.

Därför kommer en modell för hyrköp att testas i Riksbyggens Brf Brandstationen i Järfälla med start under första kvartalet 2018. Elva av föreningens sammanlagt 111 bostadsrätter kommer att erbjudas som hyrköp till unga vuxna upp till 35 år som får hyra lägenheten med option att köpa den som bostadsrätt inom fem år.

Riksbyggen testar även nya modeller för unga vuxna som efterfrågar bostäder i två andra bostadsprojekt. I Brf Viva i Göteborg kommer sex av föreningens bostadsrätter att säljas som ungdomaslägenheter för 95 000 kronor och vid Lindholmskajen i Göteborg planeras 250 bostäder med kooperativ hyresrätt som upplåtelseform.

Bild: Riksbyggen

Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment