Remake Sthlm skapar exklusivt mode av uttjänta arbetskläder från Fristads

Remake Sthlm skapar exklusivt mode av uttjänta arbetskläder från Fristads

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nu lanseras “Workwear Re-Worked” – en exklusiv kollektion utvalda plagg skapade av uttjänta arbetskläder. Kollektionen är en fortsättning på det långsiktiga samarbetet mellan Fristads och Stockholms Stadsmission och är skapad av Stockholms Stadsmissions prisbelönta klädvarumärke Remake Sthlm, med designern Marie Teike i spetsen.

Sedan i somras har Fristads använda arbetskläder fått en andra chans genom Stockholms Stadsmission. Arbetskläder som har blivit utsorterade eller är i lätt begagnat skick har sålts i en specialbyggd shop-in-shop i utvalda Stockholms Stadsmission-butiker och i deras webbshop. Nu tar samarbetet nästa steg i och med lanseringen av en exklusiv klädkollektion skapad av material från uttjänta arbetskläder tillsammans med Remake Sthlm – Stockholms Stadsmissions klädvarumärke.

– Det har varit både viktigt och inspirerande att få möjligheten att ta tillvara producerade plagg direkt från leverantören. Det har gett oss stort utrymme att visa på vilken potential det finns att förlänga livslängden på bra textil genom att ändra plaggens skepnad från deras ursprungliga form, säger Marie Teike, enhetschef och designer på Remake Sthlm, Stockholms Stadsmission.

Mode för planet och människa

Designprocessen på Remake Sthlm utgår från materialet i första hand. Många av urspungsplaggen har förenklats för att nå en bredare användargrupp, medan andra plaggs uttryck har förstärkts för att tilltala den bärare som söker det unika.

– Materialet från Fristads har redan från början producerats för att vara hållbart. Att vidareutveckla det från funktion till mode har känts utvecklande och relevant. Den färdiga kollektionen består av ett stort och brett uttryck som är resultatet av ett undersökande arbete som mynnat ut i ett antal plagg som vi nu kan integrera i vår produktion, berättar Marie Teike.

Marie Teike var med och grundade Remake Sthlm 2002, ambitionen har alltid varit att skapa mode som gör gott för både människa och miljö. Varumärket är ett av Stockholms Stadsmissions sociala företag som syftar till att skapa social hållbarhet genom att erbjuda människor som står långt från arbetsmarknaden möjlighet att arbetsträna i verksamheten. För Marie Teike blev skapandet av Remake Sthlm en naturlig fortsättning på ett långt arbete där återbruk och hållbarhet alltid varit självklart.

Förlängd livscykel, reducerad miljöpåverkan och social hållbarhet

– På Remake Sthlm har vi arbetat med arbetsintegration från start. Det sociala arbetet är lika viktigt som det kreativa. Vi lägger lika stor energi och möda på att skapa en produktionsenhet som ger människor möjligheten att växa och utvecklas, som på att skapa unikt mode som präglas av kvalitet, återbruk och kreativitet.

Annons

Samarbetet mellan Fristads och Stockholms Stadsmission bottnar i en gemensam ambition att skapa hållbara alternativ för återbruk, där kollektionen är ett sätt att förlänga arbetskläders livscykel.

– Kollektionen är ett sätt att både bidra till minskat textilavfall och miljöpåverkan, men samtidigt visa på de oändliga möjligheter som finns när vi tar vara på högkvalitativa material för att skapa något nytt. Att göra detta tillsammans med en så betydelsefull aktör som Stockholms Stadsmission ger oss möjligheten att bidra till och belysa deras viktiga arbete, säger Anne Nilsson, Director of Marketing & Sustainability, Fristads.

Försäljning i butik och online Kollektionen kommer säljas under en begränsad period på Stockholm Stadsmissions nydesignade butik på Hornsgatan 58 och via Remake Sthlms digitala kanaler. Vissa plagg kommer säljas i flera exemplar, under längre tid, medan vissa är unika one-off pieces.

Remake Stockholm är Stockholms Stadsmissions modevarumärke och drivs som ett icke vinstdrivande socialt företag med arbetsintegration som mål. Produktion och design sker i den egna ateljén i Farsta Strand. Materialet som används i plaggen kommer i första hand från gåvor som skänkts till Stockholms Stadsmission second hand-verksamhet.

Fristads har sedan 1925 utmanat och drivit utvecklingen av slitstarka och funktionella yrkeskläder, alltid med användaren i fokus och med innovation och hållbarhet som drivkrafter. I vårt produktsortiment finns såväl klassiska som moderna plagg för en rad branscher och våra plagg är gjorda för att leva upp till de högsta kraven när det gäller kvalitet, säkerhet och komfort. Fristads är en del av Hultafors Group, som ägs av Investment Latour AB och erbjuder en bred portfölj av produkter och varumärken för professionella användare.

Stockholms Stadsmission är en idéburen organisation som verkar för att bekämpa utanförskap i Stockholms län genom att arbeta med social omsorg, boende, utbildning och arbetsintegration. Organisationen driver ett 30-tal verksamheter som sociala företag, vilket innebär att alla intäkter återinvesteras för att kunna erbjuda arbetsträning i butik, produktion och sortering till människor som står långt från arbetsmarknaden.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.