Projekt om unga flickors perspektiv belönas med hållbarhetspris

Projekt om unga flickors perspektiv belönas med hållbarhetspris

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Upplands Väsby kommuns Hållbarhetspris 2018 går till Angelica Åkerman, Rebecca Rubin och Moa Lindunger på White arkitekter för projektet “Flickrum i det offentliga”.

Projektets syfte har varit att utforska staden utifrån tonårsflickors perspektiv och hur stadens rum kan utformas så att även flickor känner sig trygga och inkluderade. Arkitekter och hållbarhetsspecialister från White har arbetat tillsammans med teatern UngaTur, tonåriga flickor från Skarpnäcks ungdomsråd och ungdomsledare från Stockholms stad och Kulturskolan för att synliggöra frågan om deras rätt till det offentliga rummet.

Teater och workshop

Utgångspunkten har varit ett konstprojekt i form av en teaterföreställning. I föreställningen följs två tonåriga flickor som dels begränsas av stadsmiljön, dels upplever att miljön öppnar upp för dialog med lokala politiker, stadsplanerare och andra aktörer om flickors perspektiv. Dialogen togs därefter vidare i en workshop som White höll i. Där fick ungdomarna programmera om stadsrummet genom att skapa modeller i skala 1:50. Den offentliga plats som gjordes om var känd för dem, dock var det en plats där de sällan vistades. Nu skulle det istället bli en plats för flickor, skapad av flickor. Resultatet visade, enligt White, att flickornas preferenser handlade om stark färgsättning, karaktäristiska former, gemensamma sittplatser vända mot varandra, väderskydd, att se utan att nödvändigtvis synas, en känsla av intimitet och framför allt att kunna lämna avtryck på sin egen stad.

Annons

Inspirerar i planeringen av en hållbar stad

Projektet har utmynnat i kreativa och konkreta förslag och alternativa lösningar för hur det offentliga rummet kan utformas på nya sätt. Under Stadsbyggnadsdagen den 29 augusti i Upplands Väsby fick projektet ta emot kommunens Hållbarhetspris. Juryn menar att årets pristagare lyfter utmaningarna med att planera offentliga rum för alla och ger handfasta exempel på hur fler grupper kan få plats, som inspirerar i planeringen av en hållbar stad.

– Pristagarnas metod att arbeta för att skapa nya kreativa miljöer inspirerar oss att vidareutveckla våra arbetssätt och sättet vi kommunicerar med våra kommuninvånare. Deras handfasta exempel kan också utgöra grunden för nya utemiljöer hos oss, säger samhällsbyggnadschef Mikael Rångeby.

 

Rebecca Rubin och Angelika Åkerman från White Arkitekter. Foto: Upplands Väsby kommun

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.