ANNONS
Projekt om oförstörande provning utsedd till Årets innovation
Foto Ulf Agnberg Trafikverket

Projekt om oförstörande provning utsedd till Årets innovation

annons
ANNONS

Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF) har för sjuttonde året tilldelat utmärkelsen Årets innovation som denna gång gick till ett projekt om kvalitetskontroll av betongtunnlar.

Ett SBUF-finansierat projekt, ”Oförstörande produktionskontroll av bakfyllnad i tunnlar av prefabricerade tunnelelement”, har kommit fram till att man istället för att borra hål i något som man vill ska vara vattentätt kan ersätta det med så kallad ”oförstörande provning”. Användningen av oförstörande provning “ökar säkerhet och tillförlitlighet hos den färdiga tunneln och gör att tekniska, miljömässiga och ekonomiska risker minskas vilket bidrar till ökad samhällsnytta,” lyder en del av juryns motivering.

– Det här är ett av de mest spännande utvecklingsprojekt jag deltagit i. Vi genomförde projektet parallellt med att vi drev tunneln i Hallandsås och resultaten kunde implementeras med en gång. Hallandsåsprojektet är speciellt för mig eftersom jag jobbade där i många år, det har också generellt bidragit till att vi lärt oss mycket om att driva tunnel i komplexa förhållanden. Med det här resultatet kan vi verifiera kvaliteten på produkten enkelt, snabbt och med hög precision utan att skada den, säger Robert Sturk från Skanska och projektledare för projektet.

 

Sponsrat innehåll från Abetong
ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.