Professur ska stärka kompetensen inom landskapsanpassad infrastruktur

Foto Kerstin Eriksson

Professur ska stärka kompetensen inom landskapsanpassad infrastruktur

ANNONS

Annons

Trafikverket och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har tagit det första steget i en gemensam satsning att stärka framtida kompetens och kunskap kring landskapsanpassad infrastruktur.

Den 1 september instiftades en ny professur på Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning på SLU, i Alnarp. Trafikverket medverkar i projektet och är finansiär. Samarbetet med SLU, den nya professuren och kursen är ett första steg i en fortsatt satsning på grundutbildning och forskning relaterat till arkitektur, landskap och infrastruktur, uppger Trafikverket.

– Målet är att fortsätta utveckla akademisk grundutbildning och forskning inom arkitektur, landskap och infrastruktur, säger Johan Folkesson, Trafikverkets chefsarkitekt. Ett samarbete med akademin är också ett sätt att skapa intresse för Trafikverket som framtida arbetsgivare och uppdragsgivare.

Emily Wade, nytillträdd professor landskapsarkitektur på SLU. Foto: Trafikverket

– Vi står inför utmaningen att anpassa de rumsliga förutsättningarna för en hållbar mobilitet och samhällsutveckling. Infrastrukturens viktiga uppgift är att få vardagen att fungera. Men också att bidra med något positivt på landsbygden eller i staden. Min vision är att vi kan hitta sätt att påtagligt förbättra landskapet när vi bygger och underhåller transportsystemen, säger Emily Wade, landskapsarkitekt och nytillträdd på nämnda professur. Hon är hemmahörande på Landskapslaget AB där hon är delägare och arbetar som landskapsarkitekt sedan 17 år.

Uppdraget, som löper över tre år, är att öka kunskapsnivån och främja forskningen inom området. Målet är framförallt att ta fram forskningsprojekt där resultatet leder till konkretisering av metoder som leder till ett förhöjt kunskapsläge och en bredare informationsplattform inom landskapsanpassad infrastruktur.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.