Pilotsatsning hjälper nyanlända att etableras snabbare byggbranschen

Pilotsatsning hjälper nyanlända att etableras snabbare byggbranschen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I en pilotsatsning för att underlätta etablering på arbetsmarknaden erbjuds en grupp nyanlända arkitekter, civilingenjörer och byggingenjörer i Malmö möjligheten att certifiera sina kunskaper i ett mjukvarubaserat standardverktyg för ritningar.

Verifieringskursen CAD på Malmö universitet är en pilotsatsning som universitetet erbjuder i samverkan med organisationen Ingenjörer utan gränser och teknikkonsultbolaget Symetri AB.

– Vi vill bidra med ingenjörskunskaper i samhället. Vid Malmö universitet undervisar och forskar vi inom digitalisering av samhällsbyggandet och vi har de resurser som relativt enkelt kan användas för denna samverkan, säger Mats Persson, som är prefekt vid Institutionen för materialvetenskap och tillämpad matematik.

Behov av duktiga ingenjörer

Deltagarna får under den 8 veckor långa kursen undervisning i verktyget Revit Structure av konsulter på Symetri. Mjukvaran är det standardverktyg som idag används i byggbranschen för att ta fram så kallade byggnadsinformationsmodeller.

– När vi utbildar arkitekter och ingenjörer i användandet av de senaste teknologiska verktygen märker vi tydligt att det finns ett behov av duktiga ingenjörer hos många av våra kunder. Vår ambition är att projektet ska bidra till att öppna dörrar för människor med ett brinnande intresse att komma in på den svenska arbetsmarknaden, säger Jens Kollserud, vd på Symetri.

Annons

Verifiering av kompetens

I samband med examinationen får kursdeltagarna, som kommer från Afghanistan, Irak, Nigeria, Palestina, Syrien och Turkiet, ett diplom som är tänkt att underlätta en snabb etablering i byggbranschen.

– I vårt projekt Engineer to Engineer (E2E) träffar vi många kompetenta och drivna ingenjörer som vill bidra med sina yrkeskunskaper. Många av dem saknar däremot kända referenser och intyg från utbildning och arbetsgivare här i Sverige, vilket utgör ett hinder i mötet med arbetsgivare. Det är därför vill vi fokusera på verifiering av kompetens, säger Malin Nordlund, som är lokalrepresentant för Ingenjörer utan gränser och initiativtagare till kursen.

Satsningen finansieras av Region Skåne.

Källa: Malmö universitet

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.