Pilotanläggning ska testa energieffektiv reningsteknik

Pilotanläggning ska testa energieffektiv reningsteknik

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

På Sjölunda avloppsreningsverk i Malmö bygger VA SYD en pilotanläggning där en innovativ lösning för avloppsvattenrening ska testas.

Forskningsprojektet, som kallas AGNES III, ska ge ny kunskap och erfarenhet om avloppsvattenrening med tekniken aerobt granulärt slam (AGS). Tekniken används redan idag på flera ställen i världen, men utformningen med förfiltrering och fosforåtervinning i AGNES III är unik.

– Vi ser stor utvecklingspotential för denna teknik, som är kompakt och energieffektiv. Resultaten av vår pilotstudie kan komma att användas på både stora och små avloppsreningsverk i Sverige och utomlands, säger Elin Ossiansson, projektledare och industridoktorand på VA SYD.

I pilotprojektet kommer hela vattenreningsprocessen testas, där AGS kombineras med förfiltrering av inkommande vatten. Därmed tas det organiska materialet i det inkommande vattnet bättre tillvara, och kan nyttjas både för att förbättra reningen och för att producera biogas. Fosforn och en del av kvävet, som skiljts av från vattnet, används för att framställa växtnäring till jordbruk och stadsodling. Slutligen filtreras avloppsvattnet för att uppnå en mycket hög reningsgrad och minska övergödningen av våra vattendrag.

Annons

– Syftet är att utveckla ett avloppsvattenreningsverk som både är resurssmart och kompakt, och som bidrar till hållbara städer, säger Elin Ossiansson.

Forskningsprojektet pågår fram till 2022 och är delfinansierat med 4,1 miljoner kronor från Naturvårdsverkets stöd till Stadsinnovationer. Projektet är ett samarbete mellan VA SYD, Sweden Water Research, Chalmers, Promiko AB och Tekniska universitetet i Delft (Nederländerna).

 

Flygfoto över Sjölunda avloppsreningsverk

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.