Pilotanläggning för tillverkning av smarta fönster invigd

Pilotanläggning för tillverkning av smarta fönster invigd

ANNONS

Annons

Den 25 maj invigdes ChromoGenics nya pilotanläggning för tillverkning av dynamiska glas för solskydd i Uppsala.

Projektet med smarta fönster startades 2012 av ChromoGenics och är nu inne i sin slutfas. Företaget har utvecklat och demonstrerat en skalbar metod för framställning av det dynamiska glaset inklusive metoder för formskärning, laminering samt montering. Glaset kan användas till flera typer av glaslösningar och kan anpassa ljusinsläppet i olika delar av fastigheten vilket bland annat minskar behovet av energi med upp till 50 procent.

Pilotanläggningen är delfinansierad av Energimyndigheten och myndighetens generaldirektör Erik Brandsma var med och klippte bandet under invigningsceremonin.

– Resan från forskning till produktion och kommersialisering kan ibland ta tid. Vi har följt ChromoGenics genom stora delar av resan, och det är därför extra roligt att vara med när pilotanläggningen invigs, säger Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma.

Foto: Energimyndigheten

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.