Peab och SSAB satsar på klimatförbättrad betong i gemensamt projekt

Peab och SSAB satsar på klimatförbättrad betong i gemensamt projekt

Peabs dotterbolag Swecem investerar drygt 100 miljoner kronor i en ny fabrik i Oxelösund i en satsning på råvara till klimatförbättrad betong.

I ett samarbete med SSAB tas restprodukter från den lokala stålproduktionen tillvara och omvandlas till slagg som i mald form ersätter delar av cement vid betongproduktion. I produktionen av slaggprodukter kommer grön el och bioolja att användas. Enligt Peab kommer satsningen innebära att samhällets koldioxidbelastning minskar med 50 000 ton årligen.

– Vi bidrar till att samhällets koldioxidbelastning minskar genom att ta tillvara på restprodukter från den lokala stålproduktionen. Denna omvandlas till slagg som i mald form ersätter delar av cement vid betongproduktion, säger Håkan Wifvesson, biträdande affärsområdeschef i Peab.

Peab planerar att påbörja byggnationen av fabriken i Oxelösund under 2019 som är tänkt att vara i drift redan 2020.

– Detta är ett tydligt exempel på hur innovativ produktutveckling inom Peab kan bidra till en minskad klimatpåverkan på vårt samhälle. Klimatfrågan är global, men vi måste agera lokalt och det gör vi bäst tillsammans. Att två stora företag som Peab och SSAB hittar gemensamma lösningar på ett problem är ett bra exempel på hur vi inom näringslivet tar vår del av ansvaret, säger Håkan Wifvesson, biträdande affärsområdeschef Peab.

Restprodukter från SSAB:s lokala stålproduktion kommer att användas för att ersätta delar av cementen. Foto: SSAB

 

Sponsrat innehåll från Schneider Electric

Relaterade artiklar

Leave A Comment