Ombyggt kvarter har Malmös största solcellsanläggning

Ombyggt kvarter har Malmös största solcellsanläggning

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg har installerat solceller på taket på Mobilia i Malmö. Med sina 2 500 kvadratmeter är anläggningen den största av sitt slag i Malmö och en av de största i Sverige.

Under ett år kommer anläggningen att kunna producera drygt 450 000 kilowattimmar el, vilket motsvarar den mängd som skulle krävas för att driva en elbil 250 000 mil.

– Det här är ett viktigt steg i Atrium Ljungbergs hållbarhetsarbete, som vi tror kommer uppskattas av såväl närboende som Mobilias besökare. Att ta tillvara på den energi som solen ger och själva producera förnyelsebar el är ett bidrag för att klara de klimatutmaningar som vi står inför, säger Anders Murmark, fastighetschef på Atrium Ljungberg i Malmö.

Riktigt stora solelanläggningar, som Mobilias, är viktiga för att få fart på solcellsboomen i Sverige. Det skapar intresse och gör att mång a får upp ögonen för solel och förstår att det fungerar utmärkt och är lönsamt i Sverige säger Johan Öhnell, ordförande för Solkompaniet som levererat anläggningen till Mobilia.

Prisad förvandling

Mobilia öppnade 1968 och är ett av Malmös äldsta shoppingcenter. Tidigare låg en gammal textilfabrik i området. Atrium Ljungberg har de senaste åren arbetat med att bygga om köpcentret till ett nytt stadskvarter med caféer, restauranger, service, nya bostäder, torgmiljö med uteserveringar och gång- och cykelstråk. Byggnadernas industrihistoriska karaktär har lyfts fram och kombinerats med modern arkitektur och hållbara material. Flera tegelfasader har rekonstruerats med återvunnet tegel och gjutjärnsfönstren i maskinhuset bevarats. 2014 delade Malmö stad ut Årets Stadsbyggnadspris till Mobilia och den omvandling som fastigheten genomgått.

Foto: Atrium Ljungberg

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.