Ökad lönsamhet på vindkraft när CheckWatt köper SM Teknik

Ökad lönsamhet på vindkraft när CheckWatt köper SM Teknik

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Energitjänsteföretaget CheckWatt köper SM Teknik, ett företag som sedan 2005 erbjuder driftövervakning av vindkraft. Det innebär att 662 vindkraftverk nu får möjlighet att anslutas till CheckWatts tjänster för aktiv styrning, något som både stöttar elsystemet och ökar lönsamheten för anläggningarna.

– Sverige behöver snabbt öka elproduktionen och när vindkraften bidrar till stabiliteten i elnätet underlättas utbyggnaden av billig, förnybar el. Samtidigt möjliggör aktiv styrning både nya intäkter och lägre kostnader för nya och befintliga vindkraftverk, säger Dan-Eric Archer, vd för CheckWatt.

Virtuellt kraftverk

Ända sen 2005 har SM Teknik erbjudit en teknikplattform för driftövervakning av vindkraft. Företaget utökar nu CheckWatts portfölj genom köpet med 662 vindkraftverk, som tillsammans har en installerad effekt på 956 MW.

Annons

CheckWatt har fokuserat på att ta fram tjänster för driftoptimering och prisstyrd produktion. De ger också vindkraftsägare möjlighet att ansluta sig till det virtuella kraftverket Currently. Detta virtuella kraftverk länkar samman vind, sol och batterier och levererar stödtjänster som frekvensreglering till elnätet vilket ger ökade intäkter till anläggningsägarna.

Ökad driftsäkerhet 

– Det är en vanlig missuppfattning att vindkraft gör elsystemet mindre stabilt. Tvärtom kan smart styrning av sol- och vindkraft, i kombination med batterier och vätgas, ge en helt ny nivå av driftsäkerhet i elnätet, säger Dan-Eric Archer.

CheckWatts system för övervakning och aktiv styrning omfattar nu cirka 960 MW vindkraft, 160 MW solkraft och 3 MW batterier, där den sistnämnda kategorin ökar snabbt. Det gör CheckWatt till den största teknik- och leverantörsoberoende aktören inom driftövervakning och aggregering av flexibla resurser på den svenska elmarknaden.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.