CheckWatt vinner pris för årets energiinnovation

CheckWatt vinner pris för årets energiinnovation

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Energitjänsteföretaget CheckWatt tog på torsdagen hem förstapriset i innovationstävlingen E-Prize 2023 i kategorin energioptimering. Med CheckWatts tjänster kan batteriägare tjäna pengar på att stötta elsystemet.

– Vi är oerhört glada över att samhällsnyttan med våra tjänster uppmärksammas. Förnybar el som kombineras med batterier och vätgas kan stötta elsystemet betydligt bättre än traditionella kraftslag och ge helt nya nivåer av driftsäkerhet jämfört med i dag, säger Dan-Eric Archer, vd för CheckWatt.

Juryns motivering till varför CheckWatt tilldelas förstapriset löd:

“Den ökade andelen förnybar produktion ställer helt nya krav på balansering av vårt energisystem för att bibehålla stabiliteten och pålitligheten i det svenska elnätet. Med sina tjänster för energilagring och flexibilitetslösningar ger bolaget både privatpersoner och enskilda företag möjligheten till att balansera efterfrågan och utbud på el, så att man både kan tjäna pengar och bidra till Sveriges energiomställning samtidigt.”

God avkastning för batteriägaren

Genom att länka samman många mindre batterier kan CheckWatt snabbt tillföra effekt vid plötsliga bortfall i elnätet, som exempelvis snabbstopp i ett kärnkraftverk, och på så sätt upprätthålla frekvensen. Hushåll och företag som deltar med sina batterier får då ersättning från Svenska kraftnät.

– Intäkter från batterier är en välkommen motvikt till höga elräkningar och har de senaste åren snabbt gjort den initiala investeringen lönsam. Nu hoppas vi att fler vill ansluta batterier och andra flexibla resurser för att snabbt möjliggöra mer förnybar elproduktion i systemet, säger Dan-Eric Archer.

Smartstyrning ger fler möjligheter

Smart styrning av batterier, solceller, vindkraftverk, elbilsladdare, värmepumpar och andra flexibla resurser, minskar också behovet av dyr utbyggnad av elnätet. Genom att styra om en del av elkonsumtionen till mindre belastade tider på dygnet, minskas den högsta topp som elsystemet behöver dimensioneras för.

E-Prize delas ut av Aktuell Hållbarhet, Dagens industri och E.ON till ”de smartaste energiinnovationerna just nu”. Vinnarna presenterades i dag under konferensen Hållbart Näringsliv i Stockholm.

Övriga vinnare var Liquid Wind i kategorin Förnybar energi och i kategorin Hållbara transporter vann Cake.

De övriga finalisterna i CheckWatts kategori energioptimering var Skyqraft och Nilsson Energy.

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.