Nytt verktyg visar koldioxidutsläpp för olika byggplaner

Nytt verktyg visar koldioxidutsläpp för olika byggplaner

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ett forskningsprojekt utanför Göteborg har utvecklat och testat lösningar som kan bidra till en mer bilfri livsstil. Bland annat har forskarna tagit fram ett klimatberäkningsverktyg som visar hur stort koldioxidutsläppen blir för olika byggplaner, beroende på lokalisering.

Under två års tid har Forskningsprojektet Hållbara och attraktiva stationssamhällen undersökt parkeringsbehov, nya sätt att resa och hur byggplaner påverkar koldioxidutsläpp i de växande stationssamhällena Lerum och Nödinge strax utanför Göteborg. Två konkreta politiska mål har varit utgångspunkten: att öka byggandet och minska utsläppen från transporter.

Poängsamlande app ger belöningar

Marken där kommunerna vill bygga ligger nära stationerna. I dagsläget används marken för parkeringar och vägar men om parkeringsytan minskar skulle det bli mindre lockande att använda den egna bilen. Rise, en av de 24 parterna i projektet, har utvecklat och testat lokala tjänster för resor och transporter. De samlades i en app som gav poäng för hållbart resande. De som använde den fick belöningar, som rabatt i den lokala matbutiken, när de reste på annat sätt än med privatbil.

Annons

Verktyg visar koldioxidutsläpp

Även IVL Svenska Miljöinstitutet har deltagit i projektet och har ansvarat för att undersöka hur man kan använda marken runt stationerna mer effektivt. Två verktyg har tagits fram som kommunerna kan nyttja i sitt planeringsarbete. Det ena är ett klimatberäkningsverktyg, framtaget tillsammans med Göteborgsregionen, som kan användas vid markexploatering. Verktyget visar hur stora koldioxidutsläppen blir från resor beroende på var kommunerna bestämmer sig för att bygga. Det andra verktyget används för att beräkna hur många parkeringar som behövs och visar att det går att nästan halvera antalet parkeringsplatser kring stationerna.

Källa: IVL

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.