ANNONS
Nytt nummer av Hållbart Byggande

Nytt nummer av Hållbart Byggande

annons
ANNONS

Nu är senaste numret av Hållbart Byggande ute! I detta nummer fördjupar vi oss bland annat i passivhuskonceptet och har träffat Robin Berkhuizen, vd på Emrahus som uteslutande bygger passivhus och pratat med passivhuskonceptets grand old man Wolfgang Feist.

Det tyska passivhusinstitutet grundare minns reaktionerna när han började presentera konceptet för kollegor i branschen. Det kom till exempel synpunkter på att ett passivhus var omöjligt för ett kallt centraleuropeiskt klimat. Det har också funnits uppfattningar om att passivhusen måste ha en viss form eller att de är dyrare att bygga. Det har också funnits uppfattningar om att passivhus lätt drabbas av fuktskador.

Att få kunskapen om passivhus att nå ut är än idag inte helt lätt. Både Robin Berkhuizen och Simone Kreutzer, vd för IG Passivhus som anordnade Passivhus- och hållbarhetskonferensen i Laholm i höstas, möts av ofta av fördomar. För Robin Berkhuizens del gäller det även företagets nisch kring LSS-boenden. Arbetet med att hitta nya tomter kan vara nästintill omöjlig ibland. Få vill ha ett LSS-boende där de bor och därför tenderar denna typ av boenden att glömmas bort. För att råda bot på detta är har Robin Berkhuizen satt upp ett mål: att bidra till att skapa 100 nya LSS-platser varje år och samtidigt skapa en debatt för både fler och bättre LSS-hem.

Vi gör också en trendspaning på kork som nu börjar leta sig upp på väggar och tak och utgöra hela stommar på hus bland arkitekter runt om i världen, och tar en titt på två renoveringsprojekt i Uppsala där belysningen skapar rätt studiero. I vårt reportage om jakten på tystnaden utforskas olika lösningar för att minska det skadliga bullret och varför tysta områden bör komma högre upp på agendan.

Vår reporter Eva Lindselius har tittat närmare på konsten att göra miljövänlig marknadsföring. Den högljudda miljöargumentationen blir allt vanligare inom marknadsföringen, så även inom byggbranschen. I marknadsmässig mening gäller det dock att kunna styrka påståenden om att en produkt eller tjänst inte påverkar miljön. Ett nytt EU-direktiv kan också komma att tvinga bolag att ta sin marknadsföring, miljömässig eller annan, på större allvar.

Prenumerera på Hållbart Byggande

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.