Nya miljoner till grönt samhällsbyggande i höstbudgeten

Nya miljoner till grönt samhällsbyggande i höstbudgeten

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Regeringen vill lägga ytterligare 2,8 miljarder kronor på miljö och klimat i budgeten för 2018. Förslagen innehåller förutom det ökade solcellsstödet bland annat förstärkningar av investeringsstödet Klimatklivet, en ökning av anslagen för klimatanpassning och ett nytt stöd till gröna städer.

Totalt finns åtgärder inom klimat- och miljöarbetet på sammanlagt fem miljarder kronor i budgeten för 2018. Några har presenterats tidigare av regeringen, bland annat det ökade solcellsstödet.

Klimatkliv, klimatanpassning och gröna städer

Idag presenterade klimatminister Isabella Lövin (MP) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) även fler förslag i höstbudgeten vid en presskonferens.  Bland annat föreslås investeringsstödet Klimatklivet få totalt 1,5 miljarder att fördela över olika satsningar under 2018. Dessa pengar kan sökas av bland annat kommuner, företag och organisationer för åtgärder som minskar klimatpåverkan som exempelvis satsningar på biogas eller installation av laddpunkter.

Regeringen vill även inrätta ett stöd på 100 miljoner kronor för åtgärder till gröna städer såsom stadsnära grönska, ekosystemtjänster i urban miljö och barns utemiljöer.

Annons

Det finns också planer på att ta fram en nationell strategi  för klimatanpassning under 2018  som skulle tilldelas  97 miljoner kronor. Det föreslås separata åtgärder och en statlig delfinansiering för Göta-Älvdalen som är ett av de områden i Sverige som är mest utsatta för skred  i ett förändrat klimat.

Återuppståndet radonstöd

I en intervju med Ekot berättar även bostadsmininster Peter Eriksson (MP)  att det finns  förslag i höstbudgeten för att återinföra det statliga bidraget till husägare som radonsanerar sina bostäder.
– Vi kommer att avsätta särskilda pengar för att få ett statligt stöd, som förhoppningsvis blir lite större än tidigare. Det kommer att handla om i storleksordningen 100 miljoner kronor för de närmaste tre åren, säger Peter Eriksson till Ekot.

Foto: Regeringskansliet

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.