På Uggleberget i den nya stadsdelen Nya Hovås utanför Göteborg växer nya hyreshus fram. Fasaden i skiffer är inspirerad av platsens växtlighet och smälter även in med den omgivande miljön.
Strax utanför centrala Göteborg växer en ny stadsdel fram. Med närheten till såväl stadsliv som naturområden ska Nya Hovås bli en småskalig blandstad med planer på 1500 bostäder, handel, kontor och andra verksamheter. Området ligger mitt emellan Göteborgs södra skärgård, Oxsjön och Sandsjöbacka naturreservat.
I den nya stadsdelen, uppe på Uggleberget, bygger ett antal aktörer nya bostäder. Familjebostäder i Göteborg är en av dem, med en satsning på 368 hyresrätter. Husen byggs som lågenergihus med energianvändningen på som mest 45 kWh/kvm och år. Varje lägenhet har individuell mätning och debitering av varmvatten. Lägenheterna fördelas på sexton hus, både tvåvåningsradhus och punkthus på fem till nio våningar, som nu växer fram uppe på berget.
Förstärka naturen
Uggleberget ligger i lantlig miljö, med nära till skog och hav. I uppdragsformuleringen till arkitekterna var en viktig del att fånga platsens kvaliteter och både förädla, förstärka och förvalta naturen i området. Liljewall arkitekter var ett av de arkitektkontor som vann projekttävlingen för Familjebostäders hyreshus. Liljewalls vision för husen är ett naturnära bostadsområde, väl integrerat i den lummiga omgivningen. Detta åstadkoms genom att minimera hårda ytor och i stället låta skogen löpa så nära till husen som möjligt.
Rostfärgad skiffer
Naturen står även för en stor del av inspirationen till själva utseendet på husen. Till fasaden på Liljewalls hus används två varianter av skiffer, en mörk oljig och en typ av skiffer som innehåller järn och ger den en rostfärgad nyans.
– Vi lockades av den rostiga kulören i och med att den har rödtoner som påminner om de omgärdande tallstammarna. På så sätt smälter husen in fint och blir en del av tallskogens färgskala, berättar Anders Nilsson, handläggande arkitekt på Liljewall arkitekter och en del av projektteamet för husen på Uggleberget.
Även FOJAB, som var det andra vinnande arkitektkontoret, utformar husen i toner som passar in i omgivningen. Fasaderna går i grönt, umbra och grått skiffer som för tankarna till kottarnas mönster.
Åldras väl
Att det skulle vara just skiffer på fasaderna var inte givet från början, men Anders Nilsson var en av de som föreslog att man skulle använda materialet.
– Det går att få till väldigt olika utseenden med just skiffer. Men det framför allt viktigt att vi skulle använda ett material med naturlig charm och som åldras på ett bra sätt, säger han. Jämfört med andra skivmaterial är skiffer ett väl beprövat material, det har ju använts på kyrkor i hundratals år. Vi vet därmed också hur det kommer att åldras. Hus klädda med skivor börjar vi lära oss hur det ter sig och där kan vi se att det efter ganska få år slits ner.
Står emot alger
När det rör sig om tomter med mindre utrymme blir väggtjockleken en viktig faktor och då är skiffer fördelaktigt att jobba med eftersom det blir tunnare fasadsystem jämfört med till exempel tegel, påpekar han.
Husen byggs i en relativt utsatt miljö med inverkan från väder och vind. Av den anledningen är valet av material också en fördel.
– Skiffern innehåller oljor som gör att det inte bildas påväxt av alger. Den mörka skiffern som används till husen på Uggleberget blir varm och blir därmed inte heller någon bra grogrund för alger, säger Anders Nilsson.
Av de 368 lägenheter står snart 200 färdiga. Arbetet fortsätter med uppförandet av resterande hus och de sista hyresgästerna beräknas flytta in i oktober 2020.
Rendering: Liljewall arkitekter