Ny takeback-service för återvinning av plaströr ska minska CO2-utsläppen med 30 %

Ny takeback-service för återvinning av plaströr ska minska CO2-utsläppen med 30 %

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Wavin tar nu ett stort steg för att förbättra cirkulär ekonomi inom byggbranschen genom att lansera en ny takeback-service för plaströr. Genom detta initiativ samlas plaströr in från byggarbetsplatser, återvinns och återintroduceras i Wavins produktion. Målet är att minska avfall, sänka koldioxidutsläpp och bidra till en mer hållbar byggsektor.

För att hjälpa till att uppfylla branschens miljömål och de svenska hållbarhetskriterierna för cirkulära byggflöden och hållbar plastanvändning har Wavin nyligen lanserat sin takeback-service för plaströr. Den nya takeback-servicen innebär att insamlade plaströr – oavsett leverantör – samlas i containrar på byggarbetsplatser, varpå de hämtas av en extern partner. Efter tvättning och krossning omvandlas materialet till pellets, som sedan används i produktionen av nya rör.

Tjänsten lanseras först i Stockholm och kommer därefter att expandera söderut.

– Förväntningarna på producenter att ta miljöansvar ökar och det här är ett konkret steg för att visa hur vi kan göra skillnad, säger Mikael Gabrielsson, försäljningschef för VA på Wavin.

Ekonomiska och miljömässiga fördelar

För entreprenörer och kommuner innebär tjänsten både miljö- och kostnadsfördelar. De slipper avfallskostnader och får dessutom ersättning för det insamlade materialet. Som en extra fördel får deltagande aktörer ett certifikat som visar hur mycket koldioxid de reducerar genom att ta del av tjänsten.

– Vi ser detta som en naturlig utveckling av vårt ansvar som tillverkare. Genom att minska byggavfall och använda återvunnet material kan vi sänka CO2-utsläppen och minska trycket på naturresurserna, säger Oleksandra Furman, Digitalization Sustainability Manager på Wavin.

Liknande tjänster har redan implementerats i andra länder, som bland annat Nederländerna och Tyskland, men detta är den första satsningen av sitt slag i Sverige.

Annons

– Eftersom vi kan samla in och återvinna mixade plaströr kan CO2-utsläppen minska med upp till 30 procent och den separata insamlingen möjliggör en återvinningsgrad på hela 98 procent jämfört med blandat byggavfall. Om fler branschaktörer ansluter sig kan vi skapa en ny standard för branschen, fortsätter Oleksandra Furman.

Enkel implementering och framtida potential

Takeback-servicen är enkel att implementera och använda via en digital beställningsplattform i en app eller på en webbplats.

– Tjänsten är väldigt smidig. På byggarbetsplatsen samlar man ihop rören, därefter fyller kommunen eller entreprenören i uppgifter på beställningsplattformen om var materialet kan hämtas. Informationen skickas sedan till den externa insamlingspartnern, som hämtar, tvättar, krossar och pelleterar materialet. Därefter återförs det i vår produktion, säger Mikael Gabrielsson och fortsätter:

– En ytterligare fördel är att vi tar emot mixade rör och kablar, alla styva rör helt enkelt. Allt samlas in och sorteras och därefter får man besked om och betalning för den volym som blir godkänd.

Han kompletteras av Oleksandra Furman, som avslutar:

– Vår förhoppning är att denna service kan inspirera andra delar av branschen till att införa liknande system, så att vi tillsammans kan förbättra hur vi arbetar och använder våra resurser.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.