Ny stadsdel får Malmös första Citylabcertifiering

Ny stadsdel får Malmös första Citylabcertifiering

ANNONS

Annons

Certifieringen omfattar den andra etappen av Malmös nya stadsdel Elinegård och är det första hållbarhetsprogrammet i Malmö som tilldelas  certifieringen.

Det är White Arkitekter som tillsammans med beställaren Ikano Bostad och övriga aktörer har tagit fram hållbarhetsprogrammet för stadsdelen som ligger vid kanten av Limhamns Kalkbrott.

– Enskilda hus bygger inte en hållbar stad. Certifieringen är ett kvitto på att det lönar sig att samarbeta och tillsammans utmana varenda del i den traditionella stadsbyggnadsprocessen i vår strävan att skapa jämlika och långsiktigt hållbara samhällen, säger Josef Sjöberg, hållbarhetsstrateg och certifierad Citylabsamordnare på White.

Mobilitetshus blir mittpunkt

Bebyggelsen utgår från områdets kvaliteter såsom höga naturvärden, småskalighet i intilliggande kolonistugeområde och närhet till goda kommunikationer. Omkring 1 000 bostäder, en ny skola och förskola är redan på plats och till hösten 2021 startar byggnationen av 800 bostäder fördelat på tio kvarter. Mitt i området kommer ett mobilitetshus att byggas som kommer att bli Elinegårds mittpunkt. Där kommer det att finnas en bil- och cykelpool, cykelverkstad och större delen av områdets parkeringsplatser. I mobilitetshuset kommer det även att finnas lokaler som kan användas av de boende i området för till exempel arbetsplatser, läxläsning eller till hobbyverksamhet.

En viktig del i hållbarhetsprogrammet är att utbilda och kommunicera kring hållbarhet och vad som händer på platsen. Under tiden som utvecklingen av området pågår kommer det att finnas skyltar längs en förutbestämd bana med information om hållbarhetsarbetet och hur området stöttar FN:s globala mål för hållbar utveckling i Agenda 2030.

– Genom att arbeta nära tillsammans har vi tagit fram ett hållbarhetsprogram med konkreta mål och aktiviteter som vi hoppas kommer göra märkbar skillnad för de boende i området och hur vi tillsammans kan arbeta för att nå de globala utvecklingsmålen i Agenda 2030, säger Maria Hagman, bostadsutvecklingschef syd/väst på Ikano Bostad.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.