Ny rapport: viktigt för unga med hållbar bostad

Ny rapport: viktigt för unga med hållbar bostad

ANNONS

Annons

I Skanskas senaste rapport Bopanelen 2030 uppger 79 procent tycker att det kommer att vara viktigt att bo i en miljövänlig och hållbar bostad om tio år. Mest positiva till detta är de yngre i åldersgruppen 18–29 år.

84 procent av de tillfrågade i åldersgruppen uppgav att detta kommer att vara viktigt.

– Rapporten gör det möjligt för oss på Skanska att lättare kunna kartlägga framtidens behov och förstå hur människor vill bo om tio år. Det ger oss som bostadsutvecklare värdefulla insikter om hur vi måste arbeta för att kunna erbjuda de bostäder som efterfrågas av såväl individen som samhället i stort. Vårt mål är att skapa drömhem som främjar en hållbar livsstil och vi ska vara först på marknaden med klimatneutrala bostäder, säger Mikael Matts, vice vd på Skanska.

Kan betala extra för effektiva lösningar

Bopanelen 2030 – en rapport om framtidens hem, bygger på en undersökning genomförd av Kantar Sifo och lyfter frågor, trender samt utmaningar kring framtidens hem. Totalt har 2 306 personer i åldrarna 18–65 deltagit i undersökningen. Enligt rapporten är varannan person villig att betala extra för solceller. Nästan lika många kan även tänka sig att spendera mer på smarta system som effektiviserar resursförbrukningen i hemmet såsom el-, värme- och vattenförbrukning. Många kan också tänka sig att sälja bilen om bostadsfastigheten erbjuder en pool med eldrivna transportmedel för de boende.

– Klimatomställningen är en av de största utmaningarna som vårt samhälle står inför och hur framtidens bostäder byggs spelar roll. Men det behövs ytterligare incitament som premierar hållbara val för att åstadkomma en tydligare förflyttning; en grön flyttbonus skulle kunna vara en sådan, en miljöbostadspremie en annan. Framtidens hem behöver även smarta lösningar som underlättar hållbara val i vardagen. För att lyckas krävs samarbete mellan flera aktörer som regeringen, kommuner och byggföretag, säger Mikael Matts.

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.