Ny rapport: Byggsektorn kan bli koldioxidneutral till 2050

Ny rapport: Byggsektorn kan bli koldioxidneutral till 2050

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Som en del av den tionde upplagan av World Green Building Week har World Green Building Council tagit fram en vision för hur alla världens byggnader ska ha netto noll koldioxidutsläpp i driften från 2050.

Varje år organiseras World Green Building Week för att skapa medvetenhet om hållbara byggnader. World Green Building Organisation, WorldGBCs, har satt upp som mål att byggsektorn ska vara koldioxidfri, mer specifikt är målsättningen att alla byggnader ska ha netto noll koldioxidutsläpp i driften från år 2050. I en ny rapport, Bringing embodied carbon upfront, föreslår WorldGBC en rad åtgärder från hela byggbranschen.

Inbäddad koldioxid

Enligt rapporten står byggnads- och konstruktionsindustrin för 39 % av de globala koldioxidutsläppen, där energin som används för värme, kyla och belysning ger upphov till 28 % av dessa utsläpp (operational emissions). Resterande 11 % rör utsläpp via material- och konstruktionsprocesser genom byggnadens hela livscykel (embodied carbon emissions). För att kunna nå en koldioxidneutral sektor måste båda kategorierna av utsläpp elimineras.

– Nästan en tredjedel av koldioxidutsläppen från byggnader kommer från det som kallas inbäddad koldioxid kopplat till material och byggprocessen. Om vi ska uppfylla de ambitiösa målen från Parisavtalet måste vi ta itu med alla koldioxidutsläpp, säger Søren Holm Johansen, Group Executive Director med ansvar för hållbarhet på Ramboll som också har varit med och skrivit rapporten.

Nationella färdplaner

Övergången till netto noll koldioxidutsläpp som standard kräver omedelbar handling, menar organisationen, för att skapa större medvetenhet, innovation och förbättrade processer för att beräkna, spåra och rapportera klimatbelastningen. Att maximera användningen av befintliga tillgångar, verka för renovering istället för demolering och hitta nya cirkulära affärsmodeller som minskar behovet av att förlita sig på koldixiodintensiva råmaterial är också nödvändigt. Organisationen lyfter även fram vikten av nationella och sektoröverskridande färdplaner, med starkt stöd från såväl industrin som beslutsfattare, för att dramatiskt förändra hur byggnader designas, byggs, används och dekonstrueras.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.