Ny ISO-standard sätter pris på miljöförstöringen

Ny ISO-standard sätter pris på miljöförstöringen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nu finns en ny ISO-standard som hjälper företag att värdera och hantera sina miljöskadekostnader, genom att sätta ett tydligt pris på vad deras varor och tjänster kostar för miljön.

Flera globala företag och forskare inom Swedish Life Cycle Center, ett kompetenscentrum med Chalmers som värd, har i många år arbetat med att beräkna kostnaderna för skador på miljön. För 30 år sedan togs det så kallade EPS-verktyget fram för att översätta miljöskador till pengar. EPS står för Environmental Priority Strategies in product design och är ett verktyg som använder inventeringsdata, karakteriseringsfaktorer och viktning för att monetarisera miljöpåverkan.

Miljöpåverkan inom fem olika områden utvärderas: människors hälsa, abiotiska resurser, ekosystemens produktionskapacitet, den biologiska mångfalden och kultur- och rekreationsvärden. Monetarisering av miljökonsekvenser innebär att miljön värderas som kostnaderna för olika typer av miljöskador. EPS-systemet ger alltså ett monetärt värde för individers betalningsvilja för att återställa skadorna på de fem områdena ovan som uppkommer under en produkts livscykel.

Enklare att använda – och påverka strategiska beslut

EPS viktar samman olika typer av miljöpåverkan och tittar inte enbart på klimatpåverkan. Ett visst beslut kan vara gynnsamt för klimatet, men sämre för den biologiska mångfalden eller människors hälsa. Därigenom ges en helhetsbild över vilken påverkan en produkt eller tjänst har på miljön genom hela dess livscykel. Detta är samtidigt ett komplext arbete som kräver mycket handpåläggning och expertkunskap.

2015 föddes idén om en ny ISO-standard inom Swedish Life Cycle Center och med hjälp av SIS – Swedish Standards Institute skrevs ett förslag som efter drygt tre års arbete tillsammans med många internationellt erkända experter nu lanseras. De senaste tre åren har Bengt Steen, professor emeritus vid Chalmers, i samarbete med AB Volvo, Essity, Nouryon (före detta Akzo Nobel Specialty Chemicals) och IVL Svenska Miljöinstitutet, lett utvecklingen av en ny ISO-standard för monetär värdering.

Annons

– En anledning till att hållbar utveckling inte går tillräckligt snabbt är att den inte är hopkopplad med ekonomin, menar Bengt Steen. Experten talar sitt språk, företagsledningen sitt och de negativa miljöeffekterna förblir ofta siffror på ett papper. Genom att översätta miljöfrågor till pengar blir det mycket enklare att presentera helheten för organisationen och påverka strategiska beslut.

Standarden ISO 14008 – Monetary valuation of environmental impacts and related environmental aspects innehåller en vägledning om hur monetär värdering ska göras samt definierar termer och ställer krav på dokumentation.

– Med standarden tar vi bort flera hinder som ligger i vägen för ökad användning av monetär värdering. Om några år, när användare rutinmässigt kan få fram den totala miljöskadekostnaden för en investering, leverantör eller produktdesign, kan miljöfrågor få en mer central plats i styrelserummen. Då kan kostnader för miljön presenteras sida vid sida med vinster för företaget, menar Bengt Steen.

Källa: Chalmers, IVL Svenska Miljöinstitutet

Bengt Steen, professor emeritus i miljövetenskap och projektledare för utvecklingen av den nya ISO-standarden för monetär värdering av miljöskador. Foto: Hiba Fawaz

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.