Ny innovation inom blågröna lösningar visas upp på vatten 2023

Ny innovation inom blågröna lösningar visas upp på vatten 2023

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I takt med att vårt samhälle strävar efter hållbarhet har gröna tak blomstrat som en iögonfallande och funktionell lösning på urbana utmaningar. Nu tar Wavin denna utveckling ett steg längre genom att introducera PolderRoof, ett blågrönt tak som erbjuder ännu mer biodiversitet samtidigt som det hanterar dagvattnet med hjälp av inbyggda vattenmagasin. Lösningen presenterar de för fösta gången under Vatten 2023 den 24 till 26 oktober.

Svenska stadsplanerare har länge värderat fördelarna med gröna tak i urbana miljöer. För Wavin, leverantör av VA- och VVS-lösningar inom bygg- och infrastruktur, finns det ytterligare ett steg att ta för att skapa den optimala taklösningen. Därför lanserar de sitt blågröna taksystem PolderRoof på mässan Vatten 2023, som tar plats på Svenska Mässan i Göteborg den 24 till 26 oktober.

– Vi har kommit så långt att gröna tak är något som är vedertaget i branschen. PolderRoof är en utveckling av detta och ser till att vi även kan hantera dagvattnet på ett smartare sätt. Vi på Wavin ser vatten som en resurs och inte ett problem. Därför vill vi bidra till att städerna blir mer hållbara och designa lösningar som använder dagvattnet på ett sätt som främjar både miljön, städerna och människorna som bor i dem. Det är något vi kommer att berätta mer om i monter B08:72 på Vatten 2023, berättar Pascal Karlsson, Senior Advisor på Wavins avdelning Urban Climate Resilience (UCR).

Digital app styr vattnet vid både torka och nederbörd

Med PolderRoof vill Wavin hjälpa stadsplanerare, kommuner och andra aktörer att säkra en garanterad tillgång till vatten för takets växtlighet – utan att belasta kommunens dagvattensystem. Detta möjliggörs genom PolderRoof:s vattenmagasin, som ligger under växt- och jordskiktet och samlar upp vattnet vid nederbörd. Systemet kan sedan leda upp vattnet till växtligheten igen vid behov.

Bevattningen kan dessutom styras med en app tack vare systemets sensorer för vattenstånd och väderförhållanden samt dess plattform med tillgång till väderprognoser och hyperlokal regndataavstämning.

Annons

– Ser man att ett regnväder är på väg kan man öppna systemets ventiler via en app på telefonen eller datorn, vilket tömmer magasinet medan det inte finns någon belastning nedströms på dagvattenledningen. Därefter stängs ventilen och när regnet sedan kommer står vi med tomma magasin redo för att samla upp all nederbörd. Denna aktiva styrning hjälper kommunen att undvika översvämningar och belastade system, säger Pascal Karlsson och fortsätter:

– Eftersom man har möjlighet att styra bevattningssystemet kan man också se till att växtligheten alltid har tillgång till tillräcklig bevattning, även vid torka. Detta då man kan behålla vattnet i magasinet så länge man har nytta av det, samt använda sig av kompletterande bevattning vid längre torkperioder. Det innebär att man med PolderRoof kan använda sig av andra växter och blommor än vid vanliga sedumtak, där fokus främst ligger på att växtligheten ska överleva. Vårt koncept säkerställer istället att det gröna taket faktiskt håller sig grönt året runt och erbjuder fler möjligheter till varierad växtlighet.

Blommor och bin – och fåglar

Tack vare den varierade växtligheten och mer frodiga miljöer ökar även biodiversiteten.

– Ett blågrönt tak som PolderRoof erbjuder vackra miljöer med fin växtlighet och kyler även ner byggnaderna bättre än traditionella gröna tak. Men det är inte bara för människors hälsa och välbefinnande som det är fördelaktigt. Systemet bidrar också till ökad biodiversitet, vilket gör miljön bättre för såväl bin och insekter som för fåglarna. Att se till att djur och natur också kan trivas i våra städer är en bonus vi verkligen uppskattar, säger Pascal Karlsson och avslutar:

– På Vatten 2023 kommer vi att informera om vad Wavins UCR-team kan erbjuda som designpartner i att bygga mer klimatsäkra städer. Dessutom ser vi fram emot att få visa upp PolderRoof och dess fördelar till alla som besöker vår monter, så att vi kan hjälpa fler aktörer att bidra till mer hållbara städer.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.