Forskare har inom EU-projektet LIMES hittat nya metoder för att optimera de mekaniska och kemiska egenskaperna hos glas och tagit fram en glassammansättning i solceller som är 50 procent hållbarare mot sprickor och 30 procent hållbarare mot repor.
I det nyligen avslutade EU-projektet LIMES, Lätta Innovativa Material för Effektivare Solcellsmoduler, har forskare studerat hur man kan optimera de mekaniska och kemiska egenskaperna hos glas och på så vis öka livslängden genom att optimera sammansättningen. Detta har resulterat i en LIMES-glassammansättning som är 50 procent hållbarare mot sprickor och 30 procent hållbarare mot repor. Forskarna har utvecklat en innovativ härdningsmetod, termo-kemisk härdning som ger samma härdningsgrad som termisk härdning men samtidigt hälften så känslig mot repor och sprickbildning.
– Nu undersöker vi hur man skulle kunna skala upp resultatet med en utvecklingsbenägen planglastillverkare för att kunna ta nästa steg mot kommersialisering, säger Stefan Karlsson, glasforskare vid RISE.
Forskarna har också tillsatt optiskt aktiva komponenter som absorberar skadligt UV-ljus och samtidigt konverterar det till synligt ljus. Det i sin tur kan konverteras till energi i solcellerna. Det ökar effektiviteten med upp till fyra procent men påverkar även livslängden genom att minska UV-nedbrytningen av laminatet.
Källa: RISE