Den rekordvarma sommaren 2018 ledde till att det blev mycket varmt inomhus i många svenska villor. Under juli mättes inomhustemperaturer ända upp till 35,2 grader i hus som ingår i ett forskningsprojekt som undersöker inomhusklimatet i villor.
Under juli var medeltemperaturen i på de flesta håll i landet 4-5 grader över det normala vilket också resulterade i att många hus fick problem med höga temperaturer inomhus. Det visar beräkningar från forskningsprojektet Ren luft, friskt liv. Projektet drivs av Lunds Tekniska Högskola och pågår för närvarande i 12 orter runt om i landet. Mätningarna pågår under ett år fram till sommaren 2019 i bland annat Karlskrona, Hässleholm, Skara, Stockholm och Visby.
Komfortproblem och hälsorisker
I de villor som är med i forskningsprojektet uppmättes mycket höga inomhustemperaturer och en genomsnittlig inomhustemperatur på 26,6 grader, något som kan leda till en rad hälsobesvär. Redan när termometern visar 22-23 grader varmt kan det leda till huvudvärk, trötthet och illamående.
– Vi kunde vänta oss höga inomhustemperaturer, men så här höga nivåer kan självklart innebära stora komfortproblem och till och med hälsorisker. Vi behöver lära oss att bygga bostäder som undviker dessa problem, säger Dennis Johansson, docent på Lunds Tekniska Högskola.
Läs mer: Stängda skolor efter het sommar väcker diskussion om kyla
Viktigt med fungerande ventilationssystem
Om klimatförändringarna fortsätter ser forskarna att det kan resultera i ett allt större behov att förändra hur vi bygger våra hus.
– Forskningsresultaten visar att klimatförändringarna kan ställa större krav på våra hus för att de ska kunna erbjuda ett bra och komfortabelt inomhusklimat. Ett väl fungerande ventilationssystemen är viktigt för att hålla nere inomhustemperaturen på sommaren, säger Dennis Johansson.