Energieffektiva äldreboenden – med god inomhuskomfort

Energieffektiva äldreboenden – med god inomhuskomfort

ANNONS

Annons

Skanska Sverige och forskare vid Lunds Tekniska högskola ska tillsammans utforska möjligheterna att förse äldreboenden med komfortkyla.

Energin till varmvatten på äldreboende utgår från ett schablonvärde vilket ofta är högre än de verkliga värdena. Det begränsar möjligheterna att göra satsningar på kyla, då hela energianvändningen räknas i kraven för Boverkets byggregler. Med tanke på de senaste årens värmeböljor finns det ett behov av att satsa mer på komfortkyla i boendemiljöer för äldre.

Skanska Sverige, som bygger ett stort antal äldreboenden varje år, och forskare vid Lunds Tekniska högskola ska ta fram mer verklighetsförankrade indata för energianvändning av varmvatten i äldreboende. Förhoppningen är att utveckla ett nytt underlag för bedömning av varmvattenschablon för äldreboenden i BBR vilket kan ökar möjligheterna att inkludera komfortkyla redan i planeringsstadiet om det finns ett behov för detta.

Relaterade artiklar

En kommentar

  1. Johan Wahlberg
    2021-01-18 at 09:23 Svara

    Alla våra nybyggda äldreboenden inom Humana har komfortkyla i hela byggnaden. Med de 6 st. byggnationerna som pågår (klara Q2 -21 och Q4 -22) och de redan byggda så är vi uppe i 11 st. som kommer att ha komfortkyla.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.