Nu har världens högsta trähus nått sin fulla höjd

Nu har världens högsta trähus nått sin fulla höjd

Nu har rekordhuset i trä officiellt nått sin fulla höjd. Med en höjd på 85.4 meter, fördelat på 18 våningar, är Mjøstårnet i norska Brumunddal världens högsta trähus.

Bygget som startade i början på april 2017 har nu öppnat. Tornet är ett trähus helt konstruerat i trä och innefattar kontor, hotell och bostäder. Höghuset är byggt av entreprenören HENT AS och Moelven Limtre AS, på uppdrag av Arthur Buchardt som, tillsammans med sonen Anders Buchardt på företaget AB Invest AS, är visionärerna bakom Mjøstårnet. Moelven Limtre AS har levererat limträ, kerto- och massivträkonstruktioner för bygget av tornet.

Huvudkonstruktionen är baserad på limträ med stabiliseringselement i en kombination av limträ och kerto och fasader som element i trä.

– Detta är ett svar på det gröna skiftet och ett bevis på att trä är ett material som kan utmana traditionella lösningar även på höjden, samt möjliggöra klimatriktigt byggande bara man tänker tillräckligt offensivt, säger Arthur Buchardt.

 

Rune Abrahamsen, generaldirektör för Moelven Limtre, tittar upp på Mjøstnet. Foto: Moelven

Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.