ANNONS
Nordiskt klimatprojekt ska minska plåtspill
Foto Boel Ferm

Nordiskt klimatprojekt ska minska plåtspill

annons
ANNONS

EU ger, via Nordic Innovation, ekonomiskt stöd till de nordiska plåtslageriorganisationerna för utveckling och genomförande av ett nytt projekt som kommer att minska mängden avfall från nordiska plåtslagare.

Det har redan flaggats för en skärpning av kraven kopplade till avfallsminskning som kommer att kräva omfattande omstruktureringar för byggbranschen.

– Vi har som mål att minska vårt avfall med 30 procent, vilket innebär 4 000 – 5 000 ton per år. Det kommer att ge en märkbar minskning av branschens miljöpåverkan och kommer att ha en positiv effekt även på de enskilda företagens ekonomi. Om vi uppnår detta innebär det en vinn-vinn-situation, säger Johan Lindström, vd på bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen.

Utveckla verktyg

Förutom att minska avfallet från verkstäder i synnerhet kommer projektet också att bidra till att minska mängden avfall på byggarbetsplatser.

– Det första vi ska göra är att samla in information om hur olika länder behandlar sitt avfall i dag och sedan titta på nya lösningar. Vi kommer att utveckla praktiska och konkreta verktyg och guider som gör det möjligt för de enskilda företagen att avsevärt minska sitt plåtavfall. Samtidigt kommer vi att inleda ett samarbete med cirka tre plåtslagerier per land, som då blir våra referensföretag, säger Johan Lindström.

Det är första gången som de fyra nordiska förbunden Plåt & Ventföretagen (Sverige), Tekniq (Danmark), Samtök iðnaðarins (Island) och Ventilasjons- og blikkenslagerbedriftenes Landsforbund (Norge), samlas för ett gemensamt projekt i den här storleken.

– Var och en av oss är för små för att genomföra ett så omfattande projekt, men tillsammans representerar vi nära 1 600 plåtslagerier i Norden. Gemensamt kommer vi upp i en storlek som verkligen kan göra skillnad, säger Johan Lindström.

Projektet leds av det norska förbundet och avslutas den 31 mars 2022.

Sponsrat innehåll från Abetong
ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.