Naturvårdsverket storsatsar på Göteborgsföretaget som förhindrar att plasten bränns

Naturvårdsverket storsatsar på Göteborgsföretaget som förhindrar att plasten bränns

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Som första aktör i Sverige har Göteborgsbaserade Impossible Plastics tagit fram en lösning för att återanvända all typ av plast. I stället för att som tidigare brännas upp blir denna plats nu kommersiellt gångbara produkter.

Med motiveringen att tekniken har goda möjligheter att bidra till varaktiga minskningar av växthusgasutsläpp, har Impossible Plastics tilldelats cirka 45 miljoner kronor i investeringsstöd av Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet. Pengar som ska finansiera företagets två första fabriker.

– Vår bedömning är att detta är en innovativ åtgärd som ger hög klimatnytta per investerad krona, med tanke på att tekniken förlänger plastens livslängd. Naturvårdsverket granskade projektet och såg att åtgärden uppfyllde alla krav för att erhålla stöd, säger Angela Arokianathan, handläggare på Klimatklivet.

Behövs inte sorteras eller tvättas

I dagsläget återvinns bara tio procent av all plast som slängs i Sverige, medan en absolut majoritet bränns upp.

– Vi har både motivation och kapacitet att förändra detta och därför kommer vi de kommande fem åren bygga sju fabriker med fullt fokus på att omhänderta plasten ingen annan vill ha, säger Impossible Plastics vd William Holmberg.

Impossible Plastics teknik kräver inte att plastavfallet sorteras eller tvättas. Den kan alltså smältas ner direkt och bli ett hårt plastmaterial för exempelvis helt nya lagerpallar eller pallkragar: vilket just nu utgör företagets produktutbud. Förmågan att hantera den så kallade problemplasten innebär att det endast är just den Impossible Plastics vill samla in. Företaget lägger stor vikt vid att inte konkurrera med redan fungerande plaståtervinning som exempelvis pantsystemet.

– I Sverige eldar vi 1,1 miljoner ton plast om året. Vi kan hantera ungefär 7 000 ton plast per år och fabrik. Med tanke på att vi är ensamma om att kunna använda platsen kan vi installera drygt 150 fabriker innan vi når taket. För oss saknas det incitament att slåss om den lilla andel det redan görs vettiga saker med, menar William Holmberg.

Första fabriken i bruk under april

Planerna på nyupprättade fabriker börjar i Motala där första fabriken står redo för produktion inom ett par veckor. När det gäller den kommersiella potentialen är William Holmberg optimistisk – Inte minst då priset på pallar och pallkragar från Impossible Plastics är konkurrenskraftigt. Varje kilo plastmaterial Impossible Plastics producerar, sparar dessutom tre kilo koldioxid. Företagets pallar och pallkragar används hos ett flertal företag redan i dag – och när produkterna nu erbjuds brett över marknaden möter Impossible Plastics stort intresse.

– Vår bedömning är att vi kommer att sälja ut hela kapaciteten redan under första året, meddelar William Holmberg

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.