Näringslivsmedalj till Lars Martinson

Näringslivsmedalj till Lars Martinson

ANNONS

Annons

Martinsons tidigare vd Lars Martinson tilldelas Kungliga Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj. Han hyllas “för att ha utvecklat det traditionella familjeföretaget i träbranschen Martinson Group in i en ny tid där hållbarhetsaspekterna står i centrum.”

Lars Martinson är koncernchef i företagsgruppen Martinson Group AB i Bygdsiljum. Han tillhör den fjärde generationen som lett familjeföretaget. Sedan starten i slutet på 1920-talet har företaget utvecklats från att vara ett rent sågverk till att i dag producera alltifrån sågade trävaror till limträ. Martinsons är idag Sveriges största producent av limträ och byggsystem för flerbostadshus, byggnader och broar i trä och omsätter närmare 2 miljarder kronor och har 500 anställda.

Motiveringen betonar även Martinsons betydelse som som leverantör av byggsystem för flerbostadshus, byggnader och broar i trä och nämner även det samarbetsorienterade förhållningssättet där företaget tillsammans med aktörer inom forskning, innovation och design flyttat fram gränserna för det moderna träbyggandet.

Lars tillträdde som vd för Martinsons 1998 och ledde företagets utveckling till en koncern och etablerade verksamheten inom Martinsons Byggsystem. Att Lars Martinson skulle tilldelas priset beslutades redan i januari 2020. Då formulerades också motiveringen. På grund av pandemin har utdelningen av medaljen kunnat genomföras först nu.

– Det är förstås hedrande att få priset och det är också roligt att konstatera att träbyggandet får en så stor del av motiveringen. Resan för att etablera träbyggandet på marknaden har varit lång, men i dag finns en bred förståelse för att det är ett effektivt och kraftfullt bidrag till ett hållbart samhällsbyggande, säger Lars Martinson, som i dag är styrelseledamot hos Martinsons.

Nils Martinson, farbror och företrädare på posten som vd till Lars Martinson, tilldelades samma pris 1984.

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.