Miljonstöd till projekt för att fånga in koldioxid

Miljonstöd till projekt för att fånga in koldioxid

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Energimyndigheten har beslutat att ge 4,3 miljoner kronor i stöd till Stockholm Exergis testanläggning som ska fånga in och lagra koldioxid.

Stockholm Exergi kommer under hösten att installera en testanläggning för att fånga in och lagra CO2-utsläpp från kraftvärmeverket KVV8 i Värtan. Det är ett steg mot att skapa en så kallad kolsänka i Stockholm och minskar mängden koldioxid i atmosfären. Tekniken kallas BECCS, som betyder Bio Energy Carbon Capture and Storage, och innebär att efter förbränningen av biobränslen i kraftvärmeverket fångas koldioxiden in ur rökgaserna. Koldioxiden komprimeras sedan till flytande form och bryts ned i berggrunden. Stockholm Exergis beräkningar visar att det finns potential att fånga in 800 000 ton koldioxid per år vid kraftvärmeverket KVV8 i Värtan.

Energimyndigheten har beslutat att stödja testanläggningen med 4,3 miljoner kronor, vilket är cirka hälften av den totala kostnaden för anläggningen.

– Att Energimyndigheten stödjer vårt projekt är mycket betydelsefullt. Genom stödmedlen kan vi snabba på utvecklingen av teknik som med största sannolikhet krävs om vi ska klara att begränsa den globala uppvärmningen i linje med Parisavtalet. Även om tekniken är vanlig inom industriella processer är det första gången den testas på detta sätt ansluten till ett bioeldat kraftvärmeverk, säger Fabian Levihn, FoU-ansvarig för energisystem och marknad på Stockholm Exergi.

Annons

– Detta är det första projektet som beviljas stöd i regeringens nya satsning på miljöteknik som ska leda till minusutsläpp och därmed mindre koldioxid i atmosfären. Vi kommer att följa Stockholm Exergis projekt med stort intresse, säger Klara Helstad, enhetschef hållbar industri på Energimyndigheten.

Driften av BECCS-testanläggningen kommer att påbörjas under hösten och avslutas i juni nästa år.

– Syftet med det forskningsprogram vi genomför i testanläggningen är att förstå hur olika delar av processen som exempelvis rökgaser, tryck och temperaturer påverkar. Vi kommer också att stresstesta systemet och parallellt med de fysiska testerna genomför vi simuleringar, säger Erik Dahlén, FoU-ansvarig för processteknik på Stockholm Exergi.

Värtaverkets biokraftvärmeverk KVV8. Foto: Robin Hayes

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.