Mark- och miljödomstolen säger ja till Stockholm Exergis satsning på koldioxidinfångning

Mark- och miljödomstolen säger ja till Stockholm Exergis satsning på koldioxidinfångning

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Stockholm Exergi får tillstånd att bygga en av Europas första storskaliga anläggningar för infångning av koldioxid genom bio-CCS (Bio-energy with Carbon Capture and Storage) i Värtahamnen, Stockholm.

Det meddelade mark- och miljödomstolen.
– Detta är en historisk dag för vårt bolag och för svenskt klimatarbete. När den står klar kommer anläggningen fånga in 800 000 ton koldioxid per år, vilket är mer än vad vägtrafiken i Stockholm släpper ut under samma period. Det kommer hjälpa både Stockholm och Sverige att nå sina klimatmål, säger Stockholm Exergis vd Anders Egelrud.

I mars 2023 lämnade Stockholm Exergi in sin ansökan till mark- och miljödomstolen om att få bygga en storskalig anläggning för infångning av biogen koldioxid. Idag meddelade mark- och miljödomstolen att man ger miljötillstånd till anläggningen.

Beskedet en förutsättning

-Tillståndet omfattar att uppföra och driva anläggningar för avskiljning av koldioxid ur rökgaser från ett biobränsleeldat kraftvärmeverk samt att komprimera, förvätska och mellanlagra den avskilda koldioxiden, skriver mark- och miljödomstolen i ett pressmeddelande.

Mark- och miljödomstolens positiva besked är en förutsättning för att Stockholm Exergi ska kunna fatta ett investeringsbeslut och därefter inleda byggandet av anläggningen som planeras kunna tas i bruk 2027. Stockholm Exergi fortsätter nu sitt arbete för att nå dit.

– Utöver tillståndet behöver andra viktiga bitar falla på plats innan vi fattar investeringsbeslutet. En avgörande fråga är hur det statliga stödsystemet för bio-CCS utformas. Regeringen arbetar med frågan och vår förhoppning är att stödet snart kommer på plats, säger Anders Egelrud.

Fakta: Bio-CCS

För att begränsa den globala uppvärmningen enligt Parisavtalet måste utsläppen av koldioxid minska kraftigt. Men det kommer inte att räcka med att enbart minska koldioxidutsläppen. Det behövs även minusutsläpp, vilket kan skapas genom bio-CCS (Bio-energy with Carbon Capture and Storage).

Bio-CCS innebär att biogen koldioxid från förbränning av biobränsle separeras från rökgaserna för att sen lagras permanent. Eftersom den koldioxid som fångas in tidigare har bundits av skogen genom fotosyntesen minskas koncentrationen av koldioxid i atmosfären, och det skapas minusutsläpp.

Om Stockholm Exergi

Stockholm Exergi är stockholmarnas energibolag och med resurseffektiva lösningar tryggar vi den växande Stockholmsregionens tillgång till värme, el, kyla och avfallstjänster. Vi värmer över 800 000 stockholmare och vårt 300 mil långa fjärrvärmenät är navet för de samhällsnyttor som vi skapar tillsammans med våra kunder och samarbetspartners. Vi ägs av Stockholms stad och Ankhiale och har över 700 medarbetare som varje dag arbetar för att minska stockholmarnas klimatpåverkan. Genom att utveckla koldioxidinfångning driver vi på för att minusutsläpp ska kunna bli verklighet.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.