Miljömärkt skola vinner Huddinges byggnadspris

Miljömärkt skola vinner Huddinges byggnadspris

Annons

För andra gången delas Huddinges byggnadspris ut. Med en tredjedel av rösterna blev det Glömstaskolan som i år fick utmärkelsen.

Huddinge byggnadspris delades för första gången ut 2017. Priset ska gå till en byggnad eller anläggning som förtjänar uppmärksamhet för sitt bidrag till ett expansivt och vackert Huddinge. De nominerade bidragen utses av rådet för fysisk planering och vinnaren röstas fram av Huddingeborna. Förra året vann bostäderna i Gretas Backe. I år nominerades fem byggnationer av Rådet för fysisk planering. Totalt kom 1 990 röster in under röstningsperioden som pågick mellan den 28 augusti och 28 september och den byggnad som alltså fick flest röster av Huddingeborna blev Glömstaskolan.

– Ett stort grattis till Glömstaskolan och alla som varit en del av att ta fram denna innovativa byggnad. Det är också roligt att så många Huddingebor ville vara med och rösta, säger Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Miljöklassad enligt Miljöbyggnad

Byggnaderna är ritade av Origo arkitekter och uppförda av Arcona. WSP utformade skolgården som är en viktig del av helheten. Fastighetsägare är Huddinge samhällsfastigheter. Skolan, som invigdes i september 2016, är byggd i fyra plan med plats för 720 elever i årskurserna F-9. Glömstaskolan har inga tradionella skolkorridorer. Kring undervisningssalarna finns oregelbundna ytor och lokaler, som kan möbleras på olika sätt. På så sätt möjliggörs olika lärosituationer och aktiviteter. Ämnesrummen för till exempel slöjd, musik, drama och hemkunskap har grupperats så att nya kopplingar och användningsområden mellan ämnena kan bli möjliga. Skolgården angränsar till en naturskog och har skapats för att den ska kännas trygg och översiktlig med många ställen för barnen att leka och röra sig på, bland annat en parkour-park. Skolan är miljöklassad enligt Miljöbyggnad Silver. Förutom miljövänligt materialval värms skolan upp med bergvärme och har solceller på taket.

På andra plats i tävlingen kom Skogås racketcenter, följt av Långsjöparken, bostadsrättsföreningen Klockarbacken och bostadsrättsföreningen Bikungen.

Foto: Maja Brand

Annons

Relaterade artiklar