Miljökvalitetsmål kommer inte nås till 2020

Miljökvalitetsmål kommer inte nås till 2020

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö är inte uppnått och kommer inte kunna nås till 2020, visar en rapport som Boverket har tagit fram.

Rapporten, som är en del i Naturvårdsverkets fördjupade utvärdering av de olika miljömålen, pekar på en kraftigt ökad inflyttning till städer och ett ökat bostadsbyggande som bidragande orsaker till påfrestningen på miljön. Många kommuner har också fortsatt bostadsbrist, vilket leder till hårt marktryck. Det stora behovet av många nya bostäder innebär även en stor utmaning för byggsektorn. Samtidigt som förtätning för med sig risker för grönområden gynnas dock miljökvalitetsmålet i stort av uppmärksamheten för frågor om grönstruktur och människors möjligheter till utevistelser. Alltmer tätortsnära natur skyddas också som naturreservat.

Annons

Minskad trafik behövs

Boverket ser vidare en fortsatt positiv trend när det gäller energieffektivisering av byggnader och minskning av miljöpåverkan från bygg- och fastighetssektorn. Den förnybara energin ökar i takt med att den fossila energianvändningen avtar. Problem kopplat till inomhusmiljön och bullerexponering kvarstår dock, i takt med att användning av bilar ökar. För att minska riskerna för ökat buller behöver åtgärder vidtas vid källan. Minskad trafik i staden är en sådan åtgärd. Utvecklingen vad gäller den totala mängden hushållsavfall ökar, samtidigt som styrmedlen förändrat situationen betydligt vad gäller hanteringen av avfall med följden att väldigt lite deponeras i dag. Bedömningen är att ökad återanvändning och återvinning krävs för att kunna nå en cirkulär ekonomi.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.