“Menar vi hållbart så gäller det också dess konstruktion och material under en livscykel”

“Menar vi hållbart så gäller det också dess konstruktion och material under en livscykel”

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Hållbarhet är ett begrepp som rymmer mer än energi. Det gäller också dess konstruktion och material under en livscykel. Det skriver Ulrika Francke, VD på Tyréns.

Ofta när vi talar om hållbart byggande så tänker vi energi. Men det är ju så mycket mer. Förr i världen var kunnigheten stor om hur man skulle förhålla sig till sitt byggande, och en del i det förhållningssättet har nog gått förlorat. Placeringen av sin stuga visste man att göra där det var bra att bygga. Det är inte alltid vi lyckas med det idag. Trots allt vi vet och trots att platsen kan vara bra vald, kan det vid genomförandet bli en lergrop som leder till senare problem. När vi placerar byggnaden på tomten är det många frågor som ska hanteras; utsikt, ljusinsläpp, infart m.m.

Vi ska också tänka på yttre klimat som skapar förutsättningar för användandet av uteplatser, undvika termik, skuggor m.m. Men redan nu ska vi också tänka energi. Fasad i söder, vad ger det? Ofta finns krav på lokalt omhändertagande av dagvatten. Regnvatten leds ned i marken och förhoppningsvis så fungerar det eller så får förutsättningar skapas. Men det skulle också kunna vara en tillgång för landskapsgestaltning och kanske en näckrosdamm skulle kunna öka attraktionen.

Materialen ska naturligtvis vara beständiga. Vårt gamla sommarhus i Bohuslän är en nedmonterad byggnad från Västergötland. Stockar har numrerats och sedan forslats någon gång på 1800-talet till vår ö där de har återanvänts. Vi har sedan flera år krav på rivningsplaner och det finns säkert mycket kvar att göra då det gäller återanvändning av byggmaterial. Inte bara då vi renoverar våra gamla hus.

Men menar vi hållbart så gäller det också dess konstruktion och material under en livscykel. Det handlar om byggnadens livscykel under kanske 100 år. Det kräver mycket av oss. Genomtänkta tekniska lösningar och genomtänkt genomförande. Dessutom ska vi trivas och det får inte kosta för mycket. Vi får inte glömma att i begreppet ”Hållbart” ingår också sociala och ekonomiska konsekvenser.

Jag är en teknikoptimist och jag tror att vi kommer att klara det här. Regelverk och annat kommer att hjälpa oss på vägen, men nytänkande innanför och utanför lådan kommer vara oerhört viktigt.

Foto: Tyréns

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.