Martinsons blir leverantör till Komatsu Forests fabrik

Illustration TM Konsult

Martinsons blir leverantör till Komatsu Forests fabrik

ANNONS

Annons

Skogsmaskintillverkaren Komatsu Forest bygger en ny fabrik på totalt 40 000 kvadratmeter i Umeå. Martinsons ska leverera stommen i limträ och KL-trä till kontorsdelen i sex våningar.

Produktionsytan fördelas på två våningar medan kontorsbyggnaden på 4500 kvadratmeter byggs i sex våningar. Kontorslokalerna byggs i en pelarbalkstomme av limträ och med bjälklag av korslimmat trä.

– Att bygga smart handlar inte bara om byggmaterial, utan också om en smart konstruktion där vi tittar på lösningar för spännvidder och bjälklag som passar deras behov, säger Jonas Lindgren, Key Account Manager på Martinsons.

Komatsu Forest har också tagit fram lösningar för att fabriken ska vara Co2-neutral i sin produktion. Bland annat installeras solpaneler och geoenergi och de 1 400 kubikmeter limträ och KL-trä som används i stommen binder cirka 950 ton koldioxid. Planen är att den färdiga fabriken ska invigas 2021. Peab har fått uppdraget att bygga fabriken och tillhörande kontorsbyggnad.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.