Marknaden för återbruk fungerar inte

Marknaden för återbruk fungerar inte

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Återbruk blir alltmer vanligt inom bygg- och fastighetsbranscherna, men nu riktas kritik mot hur marknaden fungerar. Bara vart fjärde bolag tycker att återbruk av byggnadsdelar och byggnadsverk fungerar bra i dagsläget, och det finns ett utbrett missnöje med hur frågan hanteras av politiska beslutsfattare. Det här visar en återkommande undersökning om återbruk från Tyréns, med svar från hållbarhetschefer inom 25 större bygg- och fastighetsbolag.

Hela 84 procent av de undersökta företagen planerar att öka de egna satsningarna på återbruk under de kommande två åren, men samtidigt upplever de att det saknas rätt förutsättningar. Endast 24 procent av respondenterna tycker att marknaden för återbruk av befintligt material, byggnadsdelar och byggnadsverk fungerar bra.

– Så här kan vi inte ha det. Ökat återbruk är viktigt för att vi ska klara den gröna omställningen Hållbarhetscheferna i undersökningen efterlyser även politiska initiativ och drygt 88 procent anser att återbruk bör premieras av staten. Vi behöver politiker som både lyfter bort hinder i lagstiftningen och som skapar incitament för att få till en fungerande marknad för återbruk i större skala, menar Elisabet Höglund som är tillförordnad hållbarhetschef på Tyréns.

Annons

Tre områden som hindrar

De hinder som lyfts fram handlar främst om en omogen marknad som 56 procent nämner. Därefter följer omogna processer/beslutsstöd som 36 procent anger. På tredje plats hamnar brist på återbruksprodukter, bristande ekonomisk nytta, samt lagar och regler. Samtliga dessa tre områden anges av 32 procent. Undersökningen visar på en stark drivkraft för återbruk inom bygg- och fastighetsbranscherna och att de är snabba med att ta till sig ny teknik för återbruk. Närmare hälften av de medverkande (48 procent) svarar att de använder digitala verktyg i arbetet.

– Det är positivt att så pass många använder tekniska lösningar för återbruk, och vi ser att det framförallt handlar om appar för återbruksinventering och hantering av lagersaldo på återbrukshubbar. Vi ser en spännande utveckling på tekniksidan just nu, med koppling till digitala produktpass och hantering av kvalitetsfrågor för återbruksprodukter, avslutar Elisabet Höglund.

Om undersökningen

Tyréns har undersökt nuläge och framtidsutsikter när det gäller återbruk inom bygg- och fastighetsbranschen. Undersökningen har även tittat närmare på vilka hinder som bolagen upplever och vilket engagemang som finns internt och externt för återbruk. Genomförandet ägde rum i september och oktober 2024, med svar från hållbarhetschefer inom 25 större svenska bygg- och fastighetsbolag. En liknande undersökning genomfördes även under hösten 2022.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.